Skocz do zawartości

Chrzcielnica w cerkwi, której nie ma - Bieszczady

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas tegorocznego pobytu w Bieszczadach, we wsi Prełuki, która przed wojną liczyła ok. 400 mieszkańców, a obecnie stoją tam dwie chaty i dom leśniczego, spacerowałem po ruinkach,odnajdywałem studnie, piwnice, zarysy fundamentów i miejsce, w którym kiedyś stała cerkiew. W krzakach znalazłem rozbite baptysterium, chrzcielnicę. Dla mnie to było niesamowite znalezisko. Złożyłem ją w całość jak potrafiłem. Dno wyłożone było zielonym szkłem. I zostawiłem na miejscu. Takie odkrycia są piękne. Szkoda, że te pozostałości tak tam tylko leża i są niszczone przez czas i ludzi.

Napisano
koppelmann witam wysłałem do ciebie wiadomość 2 ? miechy temu - chciałem ci tylko powiedzieć cobyś się już nie trudził z odpowiedzą - pozdro
Napisano
Huku praktycznie nie zaglądam na tą pocztę, sorki, jeśli się poczułeś zignorowany.
Wyro jesteś pewny, że to chrzcielnica? Widywałem bardzo podobne rzeczy w miejscach starych Hut szkła, były to sporych rozmiarów misy z szkliwionego na biało materiału, z pozostałościami szkła w środku.
Pozdrawiam
Napisano
tam nie było huty szkła. Pewny nie jestem. Mieszkańcy mi mówili, że była chrzcielnica, ale czy jest - nie wiedza i ja znalazłem, ale oni tak to nazywali a czy właściwie - nie wiem. Tak wygląda trochę. No a poza tym tam była cerkiew i nic więcej. Wieś po drugiej stronie rzeki. Teraz tylko chaszcze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie