HASAG40 Posted July 30, 2011 Author Share Posted July 30, 2011 witam taka odznaka wyszła PPs może ktos wie co to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
HASAG40 Posted July 30, 2011 Author Share Posted July 30, 2011 na zakretce w.gontarczyk i m.spaliński Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luftlander Posted July 30, 2011 Share Posted July 30, 2011 Przed wojenna odznaka Polskiej Partii Socjalistycznej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 To jest symbol antyfaszystowskiego Żelaznego Frontu" nazywany inaczej Trzy Strzały" projektu Rosjanina, białogwardzisty, emigranta, socjalisty , biologa i asystenta Iwana Pawłowa - Siergieja Stiepanowicza Czachotina (Сергей Степанович Чахотин).Trzy strzały oznaczały trzech wrogów dla europejskich socjalistów:stalinizm,nazizm,reakcję.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 21:26 31-07-2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grba Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Richard Albrecht napisał książkę: Dreipfeil Gegen Hakenkreuz' - Symbolkrieg In Deutschland 1932 - Trzy strzały przeciwko swastyce 0 Wojsna symboli w Niemczech 1932.Ale jak już napisałem, jedną ze strzał wrogich socjalistom byli staliniści, dlatego uzywanie tego symboli przez PPS po wojnie było dwuznaczne.Na zdjęciu odznaka z XXVII Kongresu PPS z 1947 roku i Twoja odznaka jest powojenna z lat 1946-48. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luftlander Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Czy W.Gontarczyk M.Spaliński produkowali odznaki po wojnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
HASAG40 Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 dzieki grba ale właśnie też mnie ciekawi pytanie luftlandera bo mi się wydaję że to chyba przedwojenna produkcja ale specem w polskich odznaczeniach nie jestem więc byłbym wdzięczny za wszelkie info. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
odznaki1939 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Odznaka jest powojenna - Gontarczyk i Spaliński współpracowali po roku 1945. Koniec lat 40-tych to likwidacja firmy, a w zasadzie jej upaństwowienie.Zapraszam na stronę poświęconą odznakom - http://nordland77.wordpress.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
HASAG40 Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.