Skocz do zawartości
  • 0

polska obrączka gołębia

michal16

Pytanie

Napisano

Witam. Proszę o pomoc w ustaleniu czy obrączka gołębia ze zdjęcia jest przedwojenna czy już powojenna. Wykonana z aluminium . Widoczna sygnatura orła , WP, liczba 28 i numer 1310

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie z tym orłem mam wątpliwości . A może ktoś wie czy w ogóle gołębie pocztowe były jeszcze używane w wojsku po zakończeniu II wojny ? pozdrawiam
Napisano
Polskie obrączki gołębi wojskowych (bo wiadomo - WP to Wojsko Polskie) w okresie IIRP nie miały wypukłego rantu tak jak ta. No ale myślałem, że po wojnie gołębie wycofano z WP... a tu zaskoczenie. Nie wiem, ale myślę, że jakiś okres kuricowy" albo bardzo wczesne LWP. Nota bene mój znajomy jest ekspertem od gołębi w WP (pokazywał mi zdjęcia psów z takimi nosidełkami dla gołębi, maskę gazową dla gołębi itd. - niesamowite). Te ptaki w razie wojny były przejmowane od cywilów na mocy ustawy tak samo jak konie!)Wyśle mu link do tego wątku. Ciekawe co napisze.
Napisano
Może i mogła oznaczać rok ale też i numer gołębia, gołębiem przekazywano meldunki bądź rozkazy w razie utraty całkowitej łączności,
Po wojnie zapewne też mogli trzymać i raczej miało wojsko takie gołębie bo po takiej wojnie jest wiele wniosków....ale już dawno zrezygnowali z tego,
Pozdrawiam
Napisano
No właśnie mnie to zastanawia czy przy tak dużym rozwoju techniki (łączności) był jeszcze sens używania gołębi jako formy przenoszenia meldunków. A może ktoś sobie przypomina czy w czasach PRL lub blisko powojennych wojsko miało na wyposażeniu gołębie. A co mnie zastanawia czy przypadkiem ta liczba 28 nie odznacza roku. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie