michal16 Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Napisano 24 Lipiec 2011 Witam. Proszę o pomoc w ustaleniu czy obrączka gołębia ze zdjęcia jest przedwojenna czy już powojenna. Wykonana z aluminium . Widoczna sygnatura orła , WP, liczba 28 i numer 1310
michal16 Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Napisano 24 Lipiec 2011 28 czyżby rok, czy się mylę ? Pozdrawiam i z góry dzięki za odp
Hebda Napisano 24 Lipiec 2011 Napisano 24 Lipiec 2011 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=388569jest podobna,korona mogła się nie wybić"wyraźniemyślę że WP IIRP
michal16 Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Napisano 24 Lipiec 2011 Właśnie z tym orłem mam wątpliwości . A może ktoś wie czy w ogóle gołębie pocztowe były jeszcze używane w wojsku po zakończeniu II wojny ? pozdrawiam
Wyro Napisano 8 Listopad 2011 Napisano 8 Listopad 2011 Polskie obrączki gołębi wojskowych (bo wiadomo - WP to Wojsko Polskie) w okresie IIRP nie miały wypukłego rantu tak jak ta. No ale myślałem, że po wojnie gołębie wycofano z WP... a tu zaskoczenie. Nie wiem, ale myślę, że jakiś okres kuricowy" albo bardzo wczesne LWP. Nota bene mój znajomy jest ekspertem od gołębi w WP (pokazywał mi zdjęcia psów z takimi nosidełkami dla gołębi, maskę gazową dla gołębi itd. - niesamowite). Te ptaki w razie wojny były przejmowane od cywilów na mocy ustawy tak samo jak konie!)Wyśle mu link do tego wątku. Ciekawe co napisze.
psioter5 Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 no raczej używali, miałem parę gołębi ale obrączek z takimi oznaczeniami nie widziałem nigdy.
Pablo.wpl Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 Może i mogła oznaczać rok ale też i numer gołębia, gołębiem przekazywano meldunki bądź rozkazy w razie utraty całkowitej łączności, Po wojnie zapewne też mogli trzymać i raczej miało wojsko takie gołębie bo po takiej wojnie jest wiele wniosków....ale już dawno zrezygnowali z tego, Pozdrawiam
michal16 Napisano 25 Lipiec 2011 Autor Napisano 25 Lipiec 2011 No właśnie mnie to zastanawia czy przy tak dużym rozwoju techniki (łączności) był jeszcze sens używania gołębi jako formy przenoszenia meldunków. A może ktoś sobie przypomina czy w czasach PRL lub blisko powojennych wojsko miało na wyposażeniu gołębie. A co mnie zastanawia czy przypadkiem ta liczba 28 nie odznacza roku. Pozdrawiam
Pytanie
michal16
Witam. Proszę o pomoc w ustaleniu czy obrączka gołębia ze zdjęcia jest przedwojenna czy już powojenna. Wykonana z aluminium . Widoczna sygnatura orła , WP, liczba 28 i numer 1310
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.