Skocz do zawartości

Hełm- jak oczyścić?

Dydek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początek witam wszystkich forumowiczów ponieważ to mój pierwszy post. A teraz do rzeczy- wczoraj zacząłem moją przygodę z wykrywaczem metali i od razu trafiłem fant o jakim zawsze marzyłem;) Wydaje mi się że jest to m35 ale mogę się mylić i byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie poprawił. Moim głównym pytaniem jest jak ten hełm najlepiej oczyścić? Dodam tylko że jak na moje oko to blacha jest zdrowa, nie ma żadnych ubytków i trzyma się mocno. Jedynym problemem jest rdza której pragnę się pozbyć. W razie potrzeby mogę wrzucić więcej zdjęć. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Krystian.

Napisano
Tak, wiem ale czytałem na pewnym forum że elektroliza nie jest zbyt polecana bo po niej może nadal powstawać rdza. Może iść w kierunku oczyszczania mechanicznego?
Napisano
Można zawsze ręcznie ale jest to o wiele bardziej męczące i pochłania dużo czasu po zatym jak jest jakaś orginalna farba to czyszczenie mechaniczne ją zniszczy a elektroliza nie
Napisano
Dydek, oczyść hełm elektrolizą, ja ze swojej strony polecam roztwór robić z sody oczyszczonej, koledzy polecają także wodorotlenek sodu aczkolwiek ja nigdy w tym nie robiłem, po elektrolizie musisz dokładnie wypłukać hełm z elektrolitu, szczotką dotrzeć czarny osad który zostanie po czyszczeniu, jak będziesz miał już czysty metal to polecam postępowanie jakie podał kol. Hebda w linku. Po takim zabiegu hełm będzie nie do ruszenia dla rudej.

Pozdro
Napisano
Mój był w stanie podobnym do twojego kwas szczawiowy nie pomógł ale po elektrolizie sam zobacz : http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/a2_copy13.jpg
Napisano
Ok, serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc! Przekonaliście mnie co do elektrolizy:) Wstawie zdjęcie już po tej operacji. Pozdrawiam.
Napisano
A i jeszcze jedno- czyścić ten hełm przy pomocy elektrolizy razem z obręczą trzymającą fasunek czy zdemontować ją i następnie oczyścić odzielnie?
Napisano
Zrobię zdjęcia jutro przy świetle dziennym. Obręcz jest już zdjęta. Wstawie foto i po konsultacji z Wami zdecyduje czy poddawać ją elektrolizie.
ps. Dziękuje zabi:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie