Dydek Napisano 16 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2011 Na początek witam wszystkich forumowiczów ponieważ to mój pierwszy post. A teraz do rzeczy- wczoraj zacząłem moją przygodę z wykrywaczem metali i od razu trafiłem fant o jakim zawsze marzyłem;) Wydaje mi się że jest to m35 ale mogę się mylić i byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie poprawił. Moim głównym pytaniem jest jak ten hełm najlepiej oczyścić? Dodam tylko że jak na moje oko to blacha jest zdrowa, nie ma żadnych ubytków i trzyma się mocno. Jedynym problemem jest rdza której pragnę się pozbyć. W razie potrzeby mogę wrzucić więcej zdjęć. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Krystian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dydek Napisano 16 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2011 Druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Kolego temat był poruszany wiele razy. Elektroliza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dydek Napisano 16 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2011 Tak, wiem ale czytałem na pewnym forum że elektroliza nie jest zbyt polecana bo po niej może nadal powstawać rdza. Może iść w kierunku oczyszczania mechanicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Thomson dobrze mówi-elektrolizazajrzyj tutaj:http://odkrywca.pl/helm-wegierski-jak-najlepiej-oczyscic,668122.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matireli Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Można zawsze ręcznie ale jest to o wiele bardziej męczące i pochłania dużo czasu po zatym jak jest jakaś orginalna farba to czyszczenie mechaniczne ją zniszczy a elektroliza nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Elektroliza usuwa farbę. Coś za coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Tak czy inaczej po elektrolizie i tak trzeba będzie hełm przeczyścić jeszcze szczotą na wiertarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Dydek, oczyść hełm elektrolizą, ja ze swojej strony polecam roztwór robić z sody oczyszczonej, koledzy polecają także wodorotlenek sodu aczkolwiek ja nigdy w tym nie robiłem, po elektrolizie musisz dokładnie wypłukać hełm z elektrolitu, szczotką dotrzeć czarny osad który zostanie po czyszczeniu, jak będziesz miał już czysty metal to polecam postępowanie jakie podał kol. Hebda w linku. Po takim zabiegu hełm będzie nie do ruszenia dla rudej.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Mój był w stanie podobnym do twojego kwas szczawiowy nie pomógł ale po elektrolizie sam zobacz : http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/a2_copy13.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dydek Napisano 16 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2011 Ok, serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc! Przekonaliście mnie co do elektrolizy:) Wstawie zdjęcie już po tej operacji. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dydek Napisano 16 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2011 A i jeszcze jedno- czyścić ten hełm przy pomocy elektrolizy razem z obręczą trzymającą fasunek czy zdemontować ją i następnie oczyścić odzielnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Myślę że tak czy siak obręcz szlag trafi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 A możesz wrzucić foto tej obręczy? Tak nawiasem to jest hełm M42.Pozdrawiamps. ładny wykop:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 16 Lipiec 2011 Share Napisano 16 Lipiec 2011 Obręcz musisz zdjąć bo pod nią też kryje się rdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dydek Napisano 16 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2011 Zrobię zdjęcia jutro przy świetle dziennym. Obręcz jest już zdjęta. Wstawie foto i po konsultacji z Wami zdecyduje czy poddawać ją elektrolizie. ps. Dziękuje zabi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.