psioter5 Napisano 15 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2011 Witam od razu na początku zaznaczam że nie znalazłem czołgu :D Ale jak to wszędzie bywa legendy krążą (od razu wspomnę że nie mam nic wspólnego z zablokowanym tematem). A więc od początku, znam starszego człowieka od którego kupiłem 2 koła od podwozia panzer3, twierdzi on że ie gdzie leży utopiony w torfowisku czołg, ja tam w te bajki nie wierzę bo to nie pierwsza historia z czołgiem, czy garnkiem złota, ale fakt jest taki że ludzie wyciągają czołgi i są to prywatne osoby a maszyny trafiają w ich prywatne ręce (mi osobiście to nie przeszkadza) ale jak wiadomo należny to do państwa, a więc czy zgoda z WKZ upoważnia do zabrania tego co się znalazło? Czy może jakoś się wykupuje ten czołg? morze mi ktoś to wytłumaczyć, mnie oczywiście nie stać na taka akcję ale kto wie może przejdę się tam z ramą i chociaż kółko znajdę albo dam komuś cynk na miejsce jeśli coś tam będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel888 Napisano 15 Lipiec 2011 Share Napisano 15 Lipiec 2011 a więc czy zgoda z WKZ upoważnia do zabrania tego co się znalazło?"We wniosku do WKZ-u podajesz instytucję do której przekazujesz znalezione podczas prac przedmioty. Instytucję- nie człowieka który ma podwórko i to sobie postawi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 15 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2011 jak mniemam instytucja musi być państwowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 15 Lipiec 2011 Share Napisano 15 Lipiec 2011 Nie musi,może to być prywatne muzeum. Pewien kasowny gość aby móc kolekcjonować sprawną broń maszynową takowe muzeum założył. Także kasa kasa i jeszcze raz kasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 15 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2011 no mi oczywiście jej brak na takie działania ale miejsce sprawdzę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus1957 Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 psoter, Ja naprwdę wiem gdzie lezy w torfowisku czołg z bitwy w końcu lipca 44r. I nieobawiaj sie nikt go nie wydobędzie bo koszty by przekroczyły wszelkie wyimaginowane sumy. pzdr tytys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 Mój znajomy też wie gdzie leży czołg a konkretnie ruski T34 trafiony panzerfaustem, teren bardzo podmokły, torfiasto - bagienny, w latach 80 tych było ponoć jeszcze widać część wieży... była też próba wydobycia (taka na dziko z użyciem koparki) ale nie powiodła się ze względu na trudny teren, z relacji znajomego wynika,że żeby go wyciągnąć trzeba by najpierw zrobić utwardzony dojazd itd... jak tylko znajomy wróci z holandii i będę go widział to się wypytam dokładnie w jakiej miejscowości on się znajduje bo mówił mi ale zapomniałem :/ są to okolice Kalisza woj. wlkp. A może któryś z kolegów zna to miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 26 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2011 no wydobycie t34 jest na pewno nierentowne ale tam gdzie mi opowiadali leży coś na podwoziu panzer3 bo miałem od niego 2 koła z czego można wnioskować rozmontowali go co nieco, a może i całkowicie tylko legenda pozostała. ale samo wyciągnięcie jest niezwykle kosztowne a co mowa transport i konserwacja. dla zwykłego śmiertelnika nie realne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sailer Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Ja niedawno swojego pierwszego anka" trafiłem...i to całkiem przypadkowo, szukając kolorku w niemieckiej transzei ;] Wygląda mi na jednego z kociaków" ;]PozdrO! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 28 Wrzesień 2011 Share Napisano 28 Wrzesień 2011 Ożesz ty w morde... :)Tytuł wątku wyraźnie oznacza, że znaleziono czołg, później piszesz, że czołgu nie znalazłeś a na końcu pytasz jak go wydobyć- od strony urzędowej?!Jedź sprawdź czy coś jest a później pytaj co i jak, bo wątków o znalezionych czołgach" było dużo albo i więcej.... i dziwie się sobie, że w ogóle tu zajrzałem bo po tym jak przeczytałem tytuł. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Przepraszam, że tu spytam ale nie chcę zakładać nowego tematu, więc tak mam pytanko - czy istnieje gdzieś spis wraków pancernych odnalezionych i wydobytych oraz odnalezionych i niewydobytych - gdzieś na forum widziałem chyba spis wraków wydobytych ale nie mogę poszukać. Bardziej interesują mnei odnalezione i niewydobyte. Pytam bo nie chwaląc się ale mam cynk na pojazd pancerny prawdopodobnie niemiecki relacja brzmi z tyłu ma gąsienice a z przodu koła" na pewno nie jest wydobyty więc moja ciekawość idzie w kierunku czy w ogóle wiadomo o nim :P pojazd jest utopiony w rzece, podczas suszy ponoć widać górę :P w przyszłym tygodniu jadę zbadać teren :) Informacja pewna 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.