..::pushek::.. Posted July 14, 2011 Author Posted July 14, 2011 Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu ze zdjęcia.Z czego może on pochodzić ?Wydaje mi się, że może to być dekiel z jakiegoś silnika.Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Lewar3 Posted July 14, 2011 Posted July 14, 2011 z tego co ja kojarzę to PAL to czechosłowacka [?] wytwórnia osprzetu elektrotechnicznego dla przemysłu motoryzacyjnego. elementy układów zapłonowych, wskaźniki itp. może to jakis trop.
lupo55 Posted July 14, 2011 Posted July 14, 2011 to jest tylna pokrywa od rozrusznika z przesuwnym wirnikiem.
..::pushek::.. Posted July 15, 2011 Author Posted July 15, 2011 A czy można rozpoznać z jakiego modelu może pochodzić ta pokrywa ?Z jakich mniej więcej lat może pochodzić ?
lupo55 Posted July 15, 2011 Posted July 15, 2011 Firma produkowała przez wiele lat szeroką gamę rozruszników tego rodzaju. Jeśli zależy Ci na rozpoznaniu modelu rozrusznika – to spróbuj pomierzyć tę pokrywę i poszukaj w katalogach albo instrukcjach.Typu silnika, ani pojazdu do którego był zainstalowany rozrusznik – po tej pokrywie absolutnie nie można ustalić, ponieważ rozruszniki z taką samą pokrywą tylną różniły się sposobem mocowania do silnika poprzez pokrywę przednią.W Polsce najbardziej rozpowszechnione były dwa typy tego rodzaju rozruszników różniące się średnicą zewnętrzną obudowy stojana: Rozrusznik o mocy 6KM miał średn. zewn. 150 mm i używany był m.in. do sam. Żubr, Jelcz, Tatra, autobusów Karosa-Jelcz.Mniejszy o mocy 4KM miał średn. zewn. 125 mm i stosowany był głównie do silników S-53 i S-530 instalowanych w sam. Star 27 i autobusach San, a także kombajnach zbożowych i różnych agregatach.Pojazdy te używane były od przełomu lat 1950 i 60-tych do…..trudno określić, bo jeszcze dziś można spotkać na drodze coraz rzadsze takie zabytki.Pozdrawiam.
Question
..::pushek::..
Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu ze zdjęcia.
Z czego może on pochodzić ?
Wydaje mi się, że może to być dekiel z jakiegoś silnika.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
7 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.