Skocz do zawartości
  • 0

Czy to medalion , relikwiarz?

traf70

Pytanie

Napisano

Trafiłem na wykopkach taki medalik: Składa się z dwóch części
które były prawdopodobnie połączone na stałe gdyż brak zawiasów które umożliwiały by zaglądanie do zawartości więc ewentualne przechowywanie zdjęć odpada. Forma przypomina okładkę miniaturowej księgi-choć brak jakichkolwiek symboli
religijnych lub sygnatur.wymiary 3x2x0,4cm.
Czy jest to przedmiot związany z jakimś ruchem religijnym,lub jakiś typowy wypust związany z jakąś społecznością religijną,lub tym podobnym pochodzeniem? Czy ktoś trafił coś podobnego? Do czego on służył?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Raczej nie.Wymiary,ornament,to raczej coś cywilnego,a kontekst
[miejsce znalezienia] raczej nie militarny-to zwykłe poletko
orne.
Napisano
Jak najbardziej może to być cywilne i ''ludowe'' etui sam trafiłem podobne tyle że w moim była kartka z modlitwą do św. Piotra i z danymi osobowymi delikwenta.
Napisano
A wymiary? Czy to nie za małe jak na typ nieśmiertelnika?
Widziałem takowe - i wydawały mi się większe od tego.[?]
Napisano

Trafiłem na wykopkach taki medalik: Składa się z dwóch części
które były prawdopodobnie połączone na stałe gdyż brak zawiasów które umożliwiały by zaglądanie do zawartości więc ewentualne przechowywanie zdjęć odpada. Forma przypomina okładkę miniaturowej księgi-choć brak jakichkolwiek symboli
religijnych lub sygnatur.wymiary 3x2x0,4cm.
Czy jest to przedmiot związany z jakimś ruchem religijnym,lub jakiś typowy wypust związany z jakąś społecznością religijną,lub tym podobnym pochodzeniem? Czy ktoś trafił coś podobnego? Do czego on służył?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie