Skocz do zawartości

KOŁOBRZEG 1945

Gość Joacho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!!! Poszukuje informacji na temat Kołobrzegu w roku 1945.Czy posiada ktoś jakieś dokumenty, bądź wspomnienia na temat walk i ludności cywilnej w okrążonym mieście. Interesują mnie zarówno materiały polskie, radzieckie jak i niemieckie. Poszukuję także danych dotyczacych okresu komandantury radzieckiej w mieście tj. od 18 marca do maja 1945 ( moment objęcia władzy przez Polaków). Z góry dzięki.
Napisano
Witam polecam książkę Pana Waldemara Kotowicz wydawnictwa Książka i Wiedza, Warszawa marzec 1974r tytuł Droga Ku Morzu".
Napisano
Owszem, ksiazeczka dosyc szczegolowo opisuje bitwe (jak na 125 str ;) ) ale niestety pojawiaja sie rozbieznosci faktow w porownaniu do innej literatury. Ale polecam i tak !! Darze ja duzym sentymentem bo to moja pierwsza przeczytana ksiazeczka o Kg-u '45 ;)
Napisano
Dość szczegółowy opis walk jest w książce Wyzwolenie Pomorza" wydały to do spółki Akademia Sztabu Generalnego i Wojskowy Instytut Historyczny w 1962 r. Są tam dwie dosyć szczegółowe mapy walk w samym Kołobrzegu z 12-15.03.45 i 16-18.03.45. jest też trochę zdjęć. Pozdrawiam
  • 10 months later...
Napisano
witam LUCA mam pytanie. wiesz moze cos o mapach kolobrzegu lub bezposrednich okolic z czasow II WS? gdzie mozna takie wykombinowac?
  • 1 year later...
Napisano
NA DRODZE STAŁ KOLOBRZEG" Alojzy Sroga, 676 str...mapki,zdjecia,dalsze losy uczestnikow bitwy,imiona zaginionych i poległych itp...warto zajrzeć ale ostrzegam książka wydana w 1980 roku i sporo rzeczy moze być ponaciągana na strone niezwyciezonej armi radzieckiej...

pozdro
Napisano
Witam !!
Z polskich źródeł to ja bym polecił chyba monografie pułków. Chyba na nie można najbardziej liczyć. Jak sam Sroga napisał w 'Na drodze...', że nie jest to dokumentacja bitwy lecz ksiązka o żołnierzach biorących w niej udział.
Szczególnie poleciłbym monografie 16 i 18 pp Juliusza Jerzego Malczewskiego. Mi najbardziej przypadły do gustu.
Pozdrawiam serdecznie !!
Napisano
ciekawe miejsca?.. to napewno Katedra w centrum, wieża ciśnień, muzeum oręża i latarnia morska. Przy wjeździe od strony Koszalina przed supermarketem jest kawałek muru z jakąs tablica pamiatkowa odnośnie wyzwalania, duzo jest takich miejsc na terenie Kołobrzegu. Ale bardzo duzo na temat wyzwolenia miasta można się dowiedzieć w muzeum. Mam jeszcze pytanie. Koło wraku foki w muzeum stoi (lub stała) jakaś armatka czy coś tego typu wyłowione z kanału portowego, co to jest? jaki typ? Nigdzie nie moge znaleść tżadnych informacji.
Napisano
zerknij też tutaj http://www.militarni.pl/?lang=1&cat=78&art_id=195 materiał troszkę ogólnikowy, ale ciekawe i fajne zdjęcia
  • 2 weeks later...
Napisano
Poszukuje map lub linkow do nich, przedstawiajacych rejon kolobrzeski (najlepiej od mrzezyna do bagicza) do 1945 roku. Jak ktos zna albo ma to prosze o kontakt.
Napisano
Witam
Kolego Cronos takich tablic w mieście jest oprócz w/w kilka. Np. budynek dworca, parowozownia, żółta fabryka, dom w okolicy miejsca dawnego kościoła św.Jerzego, gazownia, koszary na Aryleryjskiej...
Co do historii miasta to dowiesz sie chyba wiecej z netu i literatury niz w muzeum :-|

A co do tego wyzwolenia"... raczej bym sie przychylał do zdobycia miasta.

Pozdrawiam
Lobo26

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie