lukasz0093 Napisano 8 Lipiec 2011 Autor Napisano 8 Lipiec 2011 Znalazłem dziś takie coś, rurka jest zrobiona z mosiądzu . Co to może być? Znaleziona na pozycjach rosyjskic
lukasz0093 Napisano 9 Lipiec 2011 Autor Napisano 9 Lipiec 2011 kickerman moja rurka wygląda identycznie jak te Twoje. Jak nie od szrapneli to od czego mogą być?
Swiety82 Napisano 8 Lipiec 2011 Napisano 8 Lipiec 2011 Podaj wymiary... choć na oko wygląda na zwykłą rurke mosiężną... jakich wiele.
grz_w Napisano 9 Lipiec 2011 Napisano 9 Lipiec 2011 Rurki od szrapnela są stalowe, przynajmniej ja nie widziałem mosiężnych. Poza tym są wkręcane, a tu nie widzę gwintu.
kickerman Napisano 9 Lipiec 2011 Napisano 9 Lipiec 2011 tutaj moje rurki http://odkrywca.pl/rurki-mosiezne,685570.html
grz_w Napisano 9 Lipiec 2011 Napisano 9 Lipiec 2011 Te co mam pod ręką, wszystkie były stalowe. W innych też. Jakie zapalniki znajdywałeś przy tych rurkach??
kickerman Napisano 9 Lipiec 2011 Napisano 9 Lipiec 2011 co do zapalników to właśnie był problem , żadnego całego praktycznie nie znalazłem tylko kawałki zapalników ale nie jestem w stanie ich określić , jeden był cały HZ 14
grz_w Napisano 9 Lipiec 2011 Napisano 9 Lipiec 2011 Znajdywałeś kawałki bo to nie od szrapneli. H.Z. nie miały rurki prochowej tylko spłonki i materiał inicjujący. I często były niszczone podczas eksplozji. Na zdjęciu powyżej z lewej strony widać kawałek H.Z. 05, druga strona się nie zachowała. Przepatrzę jeszcze inne zapalniki może coś ciekawego znajdę.
Pytanie
lukasz0093
Znalazłem dziś takie coś, rurka jest zrobiona z mosiądzu . Co to może być? Znaleziona na pozycjach rosyjskic
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.