Skocz do zawartości

Fisher f2 wariuje.

cola44

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, niedawno kupiłem fishera f2, wszystko z nim było ok do wczoraj. Gdy wyłączyłem go w lesie działał normalnie, natomiast po włączeniu w domu zachowuje się jakby leżał obok niego dzwoniący tel komórkowy, także po odłączeniu sondy. Co to może być, pomóżcie...
Napisano
Wyjdź z nim na zewnątrz,z dala od wszelkich urządzeń elektronicznych,i zobacz jak się zachowuje.
Prawdopodobnie to zakłócenia od elektroniki.
Napisano
Witam!

Czy jeśli dotykasz wtyku kabla cewki lub poruszasz kablem przy wtyczce, to czy coś się zmienia? Czy jeśli poruszasz kablem na sztycy to jeszcze bardziej wariuje, czy niestabilności ustępują? Czy cewka jest w porządku? Jak z wejściem kabla?

To, że wariuje bez cewki to objaw normalny.

Pozdrawiam!
Napisano
Możliwe, że masz luźny kabel/wtyczkę. Miałem podobne problemy z F4 - wtyczka sie luzuje, wysuwa nie ma styku i popierduje. Dlatego teraz mam sprzęt tylko z przykręcaną wtyczką.
Napisano
z wtyczka wszystko ok przynajmniej wizualnie nie reaguje tez na poruszanie nia ani kablem:( próbowałem z nim chodzić po podwórku i jak zmniejszę czółość na 50% to jest w miarę ok. Jak zwiększę to wariuje... Może być to wina baterii, kupiłem alkaiczne duracele? A teraz leży na ziemi nieruchomo i dalej piszczy sobie sam....
Napisano
A kolego jeśli się spytam... na podwórku przypadkiem nad głową nie masz drutów elektrycznych? ;) Obszary typu podwórko są zazwyczaj zaśmiecone a bliskość zabudowań świadczy głównie o powstawaniu wielu zakłóceń. Wybierz się gdzieś daleko do lasu czy na pole i powinno być ok.

Pozdrawiam!
Napisano
Kolego mi na bateriach duracella alkaicznych też wariuje. Czasami nawet nie chce się wyłączyć tylko na tych bateriach, pomagało powtórne wyjęcie i włożenie z powrotem, tak parę razy. Teraz używam tylko energaizera lub sony i jest w porządku.
Napisano

Jeśli chodzi o baterie... to trzeba by mieć znajomego w fabryce :) Na dobry komplet dwu baterii trzeba by wydawać średnio po 25 zł, co się stanowczo nie opłaca, jeśli przyjąć, że F2 popracuje na nich max. 2-3 wypady po ok. 6 godzin. Najlepszym wyjściem są akumulatorki - ja z powodzeniem od ponad roku używam Xtreme do F5. I nadal długo trzymają, tylko trzeba było lekko podkleić styki masy, bo się wyginały ;) W F2 jeśli włożyło się tanie lub stare, cynkowe baterie, to lubił się sam włączać (już po włożeniu jednej, bodajże prawej), a potem nie lubił się wyłączać :D Dokładnie tak jak opisuje kolega misiek523. Nie wiem jak z Duracelami, nie używałem, ale jeśli chodzi o jazdę" na Energizerach czy BC, to się stanowczo nie opłaca.

Pozdrawiam!

Napisano
Ja w swoim F2 mam baterie alkaliczne Duracell Procell, które stosuje cały czas odkąd wyczerpały mi się Energizer będące w F2 po zakupie i wszystko jest ok. Długo trzymają a wykrywacz działa jak należy. Baterie kupiłem na znanym portalu aukcyjnym za nie całe 4zł za sztukę.
Napisano
Ja kupiłem duracel power i się zaczęło... Leży sobie nieruchomo i sam piszczy. Po kolei wykrywa poszczegulne metale:( Nie leży pod linią energetyczną ani nic obok niego nie działa( żadne urządzenie), z kablem też wizualnie jest ok...Szczerze mówiąc to nie wierze że to baterie ale jutro kupię drugie żeby mieć pewność:) Wogule dziwne, działał i nagle stało się, nie logiczne. Jeśli to będzie wina baterii to mistrzostwo świata... oby to tylko to:)
Napisano
Używałeś wykrywacza w czasie deszczu, rosy? Jeżeli dostanie się wilgoć do cewki są podobne objawy. Sprawdź czy jest cały przewód przy cewce, czy nie jest przerwana koszulka. Spróbuj wysuszyć wykrywacz na słońcu. Najlepiej podłączyć drugą cewkę.
Napisano
Heyka, czytam sobie ten wątek i nasunęło mi się pytanie: a dlaczego to niby od leżenia na słońcu miałaby się roztroić sonda, hę. Z wosku przecież nie jest.
Cała mitologia, która wyrosła wokół sond i ich kompensacji widać działa jak opowiadania rodem z Transylwanii :D

Pozdroofki

IdeL
Napisano
Szkoda, że wcześniej nie zauważyłem tego postu. Szanowny kolego. Co lubi kolor czarny? I jeśli już się nagrzeje, to pozornie nawet bardzo gruba obudowa może się odkształcić i zepsuć położenie uzwojeń... a co za tym idzie, doprowadzi do charakterystycznej dyskoteki". Oczywiście nie zdarza się to tak często, ale się zdarza. Są także inne następstwa przegrzania sondy na słońcu... rozpisywał się jednak nie będę, bo...

Niby" dlatego tak jest. Nieładnie, pierwsze posty i już takim tonem, bez jakiekolwiek, nawet podstawowej, wiedzy.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie