srg.steiner Napisano 6 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2011 Mam pytanie. Gdzie można by poszukać jakichś danych na tem. stanów osobowych jednostek KOP-u?? Jakieś sugestie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 6 Lipiec 2011 Share Napisano 6 Lipiec 2011 Tak myślę ,że można by spróbować w Centralnym Archiwum Wojskowym ewentualnie w instytucie Sikorskiego. Jeśli szukasz oficerów to chyba jest jakaś szansa ale jeśli chciałbyś znaleźć dokładne stany osobowe włącznie ze zwykłymi żołnierzami to chyba będzie ciężka sprawa...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 6 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2011 no właśnie...,mam trochę mało danych:imię, nazwisko,rok i miejsce urodzenia,i że najprawdopodobniej służył na wsch.granicy. Ale jaki miał stopień? to już zagadka,ogólnie mało informacji ale będę próbował...dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 6 Lipiec 2011 Share Napisano 6 Lipiec 2011 Archiwum SG ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 7 Lipiec 2011 Share Napisano 7 Lipiec 2011 Jeśli przedostał się na zachód to powinno być coś we wspomnianym już instytucie Sikorskiego. Właśnie sobie przypomniałem że widziałem tam pudła z przedwojennymi książeczkami wojskowymi z okresu II RP. Podejżewam ,że każdy kto się przedarł oddawał stare dokumenty(o ile je posiadał)Część żołnierzy składała relacje z przebiegu ich wrześniowych walk i sposobu przedostania się na zachód. Myślę ,że możesz spróbować też w PCK. Wydaje mi się ,że jeśli po wojnie szukała go rodzina bądź on kogoś poszukiwał powinien po tym zostać jakiś ślad. No i ważna rzecz, przeżył wojnę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 8 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2011 Z tego co wiem to NIE,tym bardziej że był najprawdopodobniej na wsch.granicy.Zeby tak choć nr jednostki? Trochę jak szukanie igły w stogu siana... mimo wszystko spróbuję poszukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 8 Lipiec 2011 Share Napisano 8 Lipiec 2011 Steiner wydaje mi się ,że powinieneś jednak zacząć od czerwonego krzyża. Jeśli zginął bądź zaginął jest spora szansa ,że zaraz po wojnie ktoś go poszukiwał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 8 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2011 o tym też myślałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.