czarek100 Napisano 4 Lipiec 2011 Autor Napisano 4 Lipiec 2011 kolego krank3 nie jest to zarysowanie powstałe w wyniku uprawy pola czy też innych czynników te rysy są równej długości mają 1cm i wygląda to jakby ktoś od góry zrobił te rysy małym np.przecinakiem przy tym uważając by moneta nie pękła,rysy są głębokie do połowy grubości monety.
sigis3 Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Spróbuj wykadrować zdjęcie przed wklejeniem, będzie więcej monety, mniej tła. Ewentualnie rozjaśnić. Czy z jakiejś fałszerskiej mennicy? Zdjęcie nie pozwala raczej stwierdzić. Ale nie wygląda na prymitywny fals, tzw. klepaka. Teza o zaznaczeniu falsyfikatu jeszcze mniej prawdopodobna, jak myślę.
krank Napisano 4 Lipiec 2011 Napisano 4 Lipiec 2011 Zgadzam się z kolegą sisis3 nie jest to prymitywny tzw. klepak ale i też trzeba się zastanowić nad tym czy był z fałszerskiej mennicy czyli domowej roboty",bo po co by jej twórcy mieli ją naznaczać?myślę że to jednak fantazja posiadacza tego szeląga lub tego co do niego trafił podczas obiegu ;) kiedyś także natrafiłem na boratynkę która oberwała broną a wyglądała tak jak by strzelał to niej snajper bo zrobiła się jak łyżeczka" lub jak by ktoś ją próbował do butelki wbić,trafiałem już na różne egzemplarze to szeląg miał dwa awersy,dwie pogonie (jeden koń dwóch jeźdźców i wcale to nie było podwójne uderzenie stempla :),i wiele innych śmiesznych przypadków stąd wiem że maszyny i narzędzia rolnicze potrafią zdziałać cuda i różności,ale wcale nie sugeruje że ów szeląg mógł być tak potraktowany,pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 7 Lipiec 2011 Napisano 7 Lipiec 2011 ponawiam prośbę o czytelne fotkilitewska do kwadratuczyli na obu stronach pogońna jednej stronie podwójnie bitado dalszych adań" czytelność potrzebna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.