Skocz do zawartości
  • 0

26,5 mm Flare

dv6000

Pytanie

Napisano

Witam. Proszę o identyfikacje łuski chyba z Leuchtpistol III Rzeszy.
Sygnaturki z tylu to cbl" oraz z boku łuski chyba jak się nie mylę i dobrze widzę to:

E 8 N 1"
al Mal 1943"

1. Dokładny kaliber, suwmiarką wychodzi 26,5x101 mm
2. Rodzaj broni to będzie Pistolet sygnałowy.
3. Nazwa broni to będzie Leuchtpistol.
4. Pochodzenie - III Rzesza
5. Fabryka - Vereinigte Deutsche Metallwerke AG, Zweigniederlassung Süddeutsche Metallindustrie, Nürnberg W.
6. Rok produkcji 1943 r.
7. Sygnaturki - cbl oraz te napisana z boku łuski chyba - E 8 N 1 - al Mal 1943
8. Materiał - Aluminium
9. Spłonka zbita mechanicznie ale czemu podwójnie ?

Proszę o ewentualne korekty, z góry dziękuję oraz pozdrawiam :)

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Proszę o identyfikacje łuski chyba z Leuchtpistol III Rzeszy.
Sygnaturki z tylu to cbl" oraz z boku łuski chyba jak się nie mylę i dobrze widzę to:

E 8 N 1"
al Mal 1943"

1. Dokładny kaliber, suwmiarką wychodzi 26,5x101 mm
2. Rodzaj broni to będzie Pistolet sygnałowy.
3. Nazwa broni to będzie Leuchtpistol.
4. Pochodzenie - III Rzesza
5. Fabryka - Vereinigte Deutsche Metallwerke AG, Zweigniederlassung Süddeutsche Metallindustrie, Nürnberg W.
6. Rok produkcji 1943 r.
7. Sygnaturki - cbl oraz te napisana z boku łuski chyba - E 8 N 1 - al Mal 1943
8. Materiał - Aluminium
9. Spłonka zbita mechanicznie ale czemu podwójnie ?

Proszę o ewentualne korekty, z góry dziękuję oraz pozdrawiam :)

Napisano

Nie możesz znaleźć tego kalibru gdyż fabryczna długość wynosi 103mm.

Tuszowania powinny być takie:

E S N 1

..al Mai 1943

czyli:
ESN1 - białe światło podczas wznoszenia, a na szczycie wyrzucenie 3 czerwonych gwiazd
..al to azwa" zakładu produkującego ładunek świetlny
Mai 1943 - wyprodukowana w maju 43-go

clb - to producent samej łuski

Gdzieś jeszcze powinna być data ważności....

Tu masz identyczną:
http://humanbonb.free.fr/indexLancesfusees.html

Napisano
Może i masz racje, z tym S lecz jak chodzi o styl pisowni to naprawdę jest strasznie naciągnięte te S, na innych łuskach jest wyraźne S a tutaj naciągane ;/
Napisano
Dając spokój temu S, przyznaję racje to al jest to prawdopodobnie Deutsches Leucht-u. Signalmittelwerk, Dr. Feistel AG, Berlin czyli fabryka która produkowała tylko ładunek.
Napisano
Dlaczego się kolego spierasz? Nawet ja widzę S a nie 8, no ale jeśli chcesz walczyć z oryginalnymi instrukcjami fabrycznymi, to życzę powodzenia.

A co do tego twojego dziwnego kalibru, radzę zobaczyć ile to jest 2(dwa)milimetry i 65(sześćdziesiąt pięć) setnych. :D
Napisano

No i co fajnie się za słówka łapie ? 26,5mm pomyliło mi się. A co do tej 8 czy S to mów co chcesz ale tam jest 8. Sprawdzałem pod lupą oglądałem w różnym świetle i widać 8 wszystkie linie są dociągnięte do końca tak jak w ósemce, no chyba że Niemcy mieli jakiś specyficzny styl pisania że linie w S przeciągali tak że prawie było 8.

Więc kolego GeneralRemek nie mów że widzisz S jak jest 8.

Napisano
Zapomniałem dodać, mam jeszcze inną łuskę gdzie jest wyraźnie napisane S bez żadnych przeciągań, więc jak nie jest to 8 to S ale bardzo przeciągnięte.
Napisano

Oczywiście jest osiem, tak jak kolega mówi, bo przecież kolega doskonale wie co ja widzę ! Przepraszam z ucałowaniem rączek, wieniec przeprosinowy już do kolegi leci.

Napisano
Tak po prostu tak ? Ogólnie to nie mogę nigdzie znaleźć takiego kalibru jak 26,5x101 mm jak już to 26,5 mm, może dlatego że długości łusek były różne a wszystkie pasowały do tego samego pistoletu bo średnice miały 26,5 mm ??

Poza tym dlaczego łuska ma na spłonce 2 wybite iglice ? Jedna w środek a druga z boku.

Interesuje mnie jeszcze co dokładnie znaczą te oto napisy na boku łuski E 8 N 1 - al Mal 1943" Czy to jakiś typ, rodzaj, odmiana, nie wiem może kolor światła flary, bądź flara zawisająca w powietrzu ?

Byłbym bardzo wdzięczny za dokładne odpowiedzi, gdyż sporządzam bazę danych każdego znaleziska. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie