Skocz do zawartości
  • 0

Bakelitowa rurka , zapalnik ?

grubsonik911

Pytanie

Napisano

Witam .
Dziś trafiłem taką rurkę z zakrętką , w środku puste na wylot,ale nie ma takiego koloru jak na zewnątrz tylko taki jak spalone drewno , i strukturę też taką ma.
Nakrętka się odkręca.
Rurka pęknięta na 2 części , po złożeniu i nakręceniu nakrętki wygląda jak całość.
Co to może być ?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten jak widać jest ćwiczebny (dziurka na dole w detonatorze i z boku litery Ub-ubung-ćwiczebny)
Pozdro.

Napisano
Dzięki FoKa .
Dobrze wiedzieć.
W tamtych byłe kabelki ,a jeden był pęknięty tak samo jak ten mój pusty tylko w tamtym w środku była jakaś biała substancja i jeszcze małe cylindryczne srebrne coś".
Ale tamte zapalniki poszły w bagno.
Napisano
hmmmmmm
Te 3 które wyrzuciliśmy do bagna ponieważ miały wystające 2 kable i były w środku pełne , na pewno nie były ćwiczebne , więc ten też chyba nie , ale ten był pusty ponieważ był pęknięty i w środku wypalony .
Napisano
Ślepaki" są ćwiczebne a napewno nie są puste. Ale ja się na tym nieznam. Tak tylko jakoś mi się skojażyło.
Napisano
Ale to na pewno nie będzie ślepak , ani ćwiczebny , ten jest jakby wypalony lub zużyty , nie wiem jak się to fachowo określa , bo znalazłem go w miejscu gdzie jest mnóstwo niemieckich fantów.
Napisano

Witam .
Dziś trafiłem taką rurkę z zakrętką , w środku puste na wylot,ale nie ma takiego koloru jak na zewnątrz tylko taki jak spalone drewno , i strukturę też taką ma.
Nakrętka się odkręca.
Rurka pęknięta na 2 części , po złożeniu i nakręceniu nakrętki wygląda jak całość.
Co to może być ?

Napisano
http://www.google.pl/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=s&hl=pl&biw=1440&bih=686&q=Gluhzunder%2028&lr=&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi
Napisano
A zapominałem dodać że wziąłem tylko ten bo był pusty , w jego towarzystwie były jeszcze ale wystawały z nich po 2 kable w otulinie , więc wrzuciliśmy je do bagna żeby nikt przez nie nie ucierpiał.
Czy takie coś jest niebezpieczne ????
Napisano
Dlaczego ćwiczebny? Normalny bakelitowy zapalnik bojowy. Niemiecka mina typu S (Springmine 35), tzw. mina skacząca. Miny te także miały możliwość wkręcenia takiego zapalnika elektrycznego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie