oldsoul Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 Witam, dziś znalazłem kilka łusek niemieckich od mausera, znajdują sie na nich 2 wianuszki świadczące o tym że owe łuski były 2 razy wtórnie napełniane. Czy podczas drugiej wojny używane były wtórnie napełnione łuski z pierwszej wojny światowej ?
Cronos Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 Też znalazłem taką w miejscu gdzie podczas I wś nic się nie działo, natomiast jakieś walki działy się w czasie II wś. Niestety łuska nie potrafi opowiedzieć swojej historii.Pozdrawiam
wino39 Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 Nabój od którego pochodzi dana łuska wcale nie musiał być wystrzelony w czasie I wś. Mógł równie dobrze być wystrzelony podczas II wś, i elaborowany.Pzdr.W.
Borowiak Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 Jest to, a raczej był to kaliber i kula chętnie używana przez powojennych kłusowników. Którzy często sami też elaborowali tą amunicję wielokrotnie, stosując pociski, z bardzo różnych metali. Podobnie było ze spłonkami.
oldsoul Napisano 1 Lipiec 2011 Autor Napisano 1 Lipiec 2011 lecz w przypadku kłusowników nie było by oznaczeń na łuskach mówiących o wtórnej elaboracji
oldsoul Napisano 1 Lipiec 2011 Autor Napisano 1 Lipiec 2011 poza tym ja pytam o źródła mówiące o używaniu podczas drugiej wojny, łusek z pierwszej wojny po wtórnej elaboracji. Posty o kłusownikach są również cenne jednak nie związane z głównym zagadnieniem.
Lewar3 Napisano 1 Lipiec 2011 Napisano 1 Lipiec 2011 tak łuski wyprodukowane w okresie I WS lub przed nim, były używane podczas II WŚ, a zwłaszcza pod koniec też jako powtórnie elaborowane.
profos Napisano 2 Lipiec 2011 Napisano 2 Lipiec 2011 znajdywałem takie na starym niemieckim poligonie, ale w tych, które znalazłem, łuska po trzeciej elaboracji używana była do ślepaka. Co wcale nie dziwi bo w sumie łuska też ma określoną wytrzymałość.
01dalton Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 znalazłem kiedyś polska łuseczkę rocznik 24 z trzema wanuszkami po elaboracji.
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/moletowanie.jpg...łuski wyprodukowane w okresie I WS lub przed nim, były używane podczas II WŚ, a zwłaszcza pod koniec też jako powtórnie elaborowane...były używane - ale do czego...nie jako amunicja bojowanp. platzpatrone 33
Lewar3 Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 no nie koniecznie. w jednym miejscu kilkadziesiąt sztuk grupkami po kilka, w tym kilkanaście powtórnie elaborowane, obok łódki. więc chyba użyte jako bojowe. to nie był teren poligonu ;)
Lewar3 Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 aha i wszystkie roczniki z okresu 1900 +/- kilka lat, a miejsce typowe na '45.
oldsoul Napisano 3 Lipiec 2011 Autor Napisano 3 Lipiec 2011 moje łuski też wyszły grupkami,i raczej użyte jako bojowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.