HASAG40 Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 witam wyszły takie cudeńka na początek pierścień jaki to może byc okres?
HASAG40 Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 wykonanie z brązu żadnych bić punc itd.
HASAG40 Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 przedmiot nr2 to chyba jakiś psi numerek?
HASAG40 Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 i nr3 żeton lub jakiś pieniądz zastępczy? napis Elektrownia Miejska Brodnica
Wikos Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 Czołem, w jakim rejonie kolega trafił ten żeton ?
Wikos Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 Fajna sprawa ten żeton. Od 6 lat działam w brodnicy i pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Po herbie mogę powiedzieć, że żeton jest z okresu międzywojennego. Dodam też, że elektrownia mieściła się przy ul. Żwirki i Wigury gdzie obecnie znajduję się Powiatowy Urząd Pracy oraz przychodnia chirurgiczna. Nie wiem czy akurat te informacje się przydadzą ale zawsze coś ;) Pozdrawiam
HASAG40 Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 każde info. się przydaje ja juz zacząłem szperać w necie i chyba co do żetonu juz sobie odpowiedziałem w okresie międzywojennym w czasach kryzysu płacono takimi żetonami za prąd oraz były też takie stosowane w gazowniach ale jaka jest rzadkość takiego cuda to nie mam pojęcia ale ogólnie fajna sprawa ciekawe jaką to w owym czasie miało wartość:-)jeżeli coś pokręciłem to niech ktoś poprawi;-)
Damian84 Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 tak jest psi nr, dowód oplaty podatku za pieska
HASAG40 Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 dzięki kolego Damian co do psiego numerka to doszperałem że Marienburg to Malbork czyli psi numerek z malborka 1918r. też fajna sprawa i pewnie nieczeste trafienie:-)pozostaje jeszcze kwestia tego pierścienia chyba nie jest to jakiś badziew powojenny:-(ale sądząc po patynie to raczej stary?
otrong Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 żeton raczej nie często spotykany. W muzeum w Brodnicy mamy tylko jeden egzemplarz.źródło: http://www.legendybrodnicy.tnb.pl/readarticle.php?article_id=16Badając historię brodnickiej elektrowni trafiałem czasami na fascynujące zagadki. Oto przeglądając kiedyś "Rocznik Grudziądzki z 1970 roku, natknąłem się na artykuł Mariana Gumowskiego "Pieniądz prywatny w Grudziądzu i niektórych sąsiednich miastach. Tamże na stronie 339, pod hasłem "Brodnica, w punkcie oznaczonym "V przeczytałem zdumiony-" Moneta metalowa wydana przez elektrownię Miejską z wyobrażeniem na awersie herbu miasta Brodnicy (dłoń ucięta) w tarczy ozdobnej i nakrytej koroną, a na rewersie z napisem : ELEKTROWNIA MIEJSKA- BRODNICA. Moneta okrągła, bita w mosiądzu, nie wiadomo kiedy powstała, ale na pewno po 1920 roku.To była dla mnie mała sensacja, gdyż nigdzie; ani we wspomnieniach osób pamiętających przedwojenną elektrownię, ani tym bardziej w skąpych wzmiankach pisanych nikt, nigdy o czymś podobnym nie wspominał. Natychmiast rozpocząłem poszukiwania owej monety i niemal od razu sukces ! Okazało się, że w zbiorach brodnickiego muzeum odnaleziono jedną, jedyną taką monetę, o przeznaczeniu której jak do tej pory nikt specjalnie się nie zastanawiał. Teraz pozostało zadanie odtworzenia historii zastosowania tej monety...W pionierskich latach energetyki, gdy zespoły inżynierów zastanawiały się nad ulepszaniem maszyn wytwarzających prąd, koniecznym stało się jednoczesne prowadzenie działań promujących produkt elektrowni. Powstawały wówczas fabryki produkujące na rynek całą gamę odbiorników w postaci sprzętu oświetleniowego, grzejnego, silników elektrycznych itd. Aby ludzie tym chętniej używali tych odbiorników należało stworzyć dogodny dla nich system sprzedaży energii. Tu wykazano się sporą pomysłowością wprowadzając na przykład zmienne opłaty taryfowe (nocna: dzienna), wypożyczając, a nawet udostępniając za darmo odbiorniki np. żelazka (tak robiła Elektrownia Miejska w Stanisławowie, zaś zakład w Gródku posiadał własne warsztaty i fabrykę aparatów elektrycznych dla gospodarstwa domowego), sprzedając energię ryczałtowo w zależności od mocy urządzenia itd.Około roku 1910 pojawił się najpierw w Niemczech, a zaraz potem w kilku krajach zachodniej Europy nowy typ licznika - tzw. licznik skarbonkowy (Münzzähler). Wprawdzie w Prusach cieszył się on umiarkowaną popularnością, to jednak i w tym regionie niektóre komunalne elektrownie podjęły decyzję o jego zainstalowaniu. Kojarząc różne fakty, doszedłem do wniosku, że brodnicka elektrownia wyposażyła w nie niektórych swoich odbiorców indywidualnych już przed 1914 rokiem ! "
HASAG40 Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 no kolego otrong dzięki wielkie nie spodziewałem się że ta moneta" jest aż tak rzadka sądząc po tym że muzeum posiada jeden egzemplarz chętnie zamieniłbym na niemieckie odznaczenia jakby potzrebowali drugi:-) bo mnie ten żetonik nie interesuje za bardzo ale i tak oczywiście cieszę się z fancika:-) pozdrawiam
shadowN Napisano 30 Czerwiec 2011 Napisano 30 Czerwiec 2011 Pierścień dewocyjny, na oko XVIII wiek.pozdrawiam.
HASAG40 Napisano 30 Czerwiec 2011 Autor Napisano 30 Czerwiec 2011 dzięki kol.shadown tak też obstawiałem ponieważ przedmioty które w tym miejscu spotykam to głównie 1800r-1945r a do kolegi otrong już poszło do ciebie;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.