Skocz do zawartości

Kulisy współpracy Hitlera i Stalina, ostra krytyka

Rekomendowane odpowiedzi

W praktyce na jeden front, gdyż w tym czasie Anglia nie stanowiła większego zagrożenia, a wojna z ZSRR miała się zakończyć w kilka miesięcy. Po tym czasie Hitler miał dokończyć zabawę" z Anglią.

Kolego graba, kupiłem i przeczytałem cyt. wyżej książkę Bregmana Najlepszy sojusznik Hitlera". Świetna pozycja - polecam wszystkim.

Proszę bardzo. Miałem nielegalne wydanie Bregmana z lat 80-tych, ale nie potrafię go odnaleźć i kupie sobie nowe, w twardej okładce, cacane, na ładnym papierze, z drukiem ostrym jak żyleta.

Stalin jak wiadomo jest oceniany po tym co zrobił, bo o jego zamiarach możemy snuć domysły, bo materiałów archiwalnych za dużo nie ma. Wissarionycz wywołał wojnę z Finlandią, pokojowo" zajął Litwę, Łotwę i Estonię, zadał cios w plecy Polsce zajmując nasze 52%, zaszantażował Rumunię i oderwał od niej Besarabię. A propos tej ostatniej krainy, to od dziecka wiem, że Polacy byli wysyłani nie tylko na Syberię, na północ europejskiej Rosji - na przykład w okolice Archangielska, do Kazachstanu, ale także do Besarabii po włączeniu do ZSRR. Stalin miał też podobne plany wobec Turcji, a szczególnie wobec Bosforu i Dardaneli, gdzie planował utworzenie baz wojenno-morskich. Gdyby Turcja nie zgodziła się, wtedy Stalin wspólnie z Włochami - a więc mamy współpracę Stalin Mussolini - mieli zaatakować ten kraj. Skąd Włochy w grze? Otóż Włosi od 1912 do 1947 roku zajmowali 12 wysp na Morzu Egejskim czyli Dodekanez, z najbardziej znaną Rodos. Skąd o tym wiemy? Hitler zapytał o to Mołotowa 25 listopada 1940 podczas negocjacji w Berlinie, a stalinowskie kierownictwo odpowiedziało mu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie