dragana26 Napisano 23 Czerwiec 2011 Autor Napisano 23 Czerwiec 2011 Witam wszystkich.Mam pytanie a zarazem prośbe czy z tego zdjęcia można się dowiedzieć w jakim pułku służył mój dziadek???Wiem tylko tyle że był ułanem.....
atyl Napisano 23 Czerwiec 2011 Napisano 23 Czerwiec 2011 Z tego zdjęcia nie można się dowiedzieć, można jedynie spekulować.Zdjęcie jest odwrócone i mocno retuszowane, a przez to zamazane są szczegóły. Watpliwości są do kołnierza, brak proporczyków pułkowych, a galon -wężyk nie jest szeregowego, tylko podobny do oficerskiego (fotomontaż?)Odznaka pułkowa, a właściwie jej zarys, jest podobna do odznaki 5 pułku ułanów Zasławskich z Ostrołęki, ale tylko podobna. Bez zbliżenia i wyostrzenia tych szczegółów mozna tylko gdybać.
stock84 Napisano 23 Czerwiec 2011 Napisano 23 Czerwiec 2011 Zrób zblizenie odznaki.Moze nie jest az tak nie wyrazna...
dragana26 Napisano 23 Czerwiec 2011 Autor Napisano 23 Czerwiec 2011 niestety tyko takim zdjęciem dysponuje.dowiedziałem sie że brał udział w kampanii wrześniowej oraz w bitwie lub potyczce pod Rzeszowem.może ta informacja sie przyda.
atyl Napisano 24 Czerwiec 2011 Napisano 24 Czerwiec 2011 Jeżeli pod Rzeszowem, to 10 Brygada Kawalerii -zmotoryzowana. Ale ta odznaka ze zdjęcia nie wygląda jak odznaka 24 pułku ułanów, ani 10 pułku strzelców Konnych.Kilka pytań naprowadzających.- Kiedy urodził się dziadek- (do wojska brano w wieku 21 lat)-Gdzie mieszkał przed wojną- powiat, zwykle brano w ramach DOK (mniej więcej województwo), a w razie mobilizacji do jednostki oddalonej maksymalnie 30km, żeby dotarł pieszo w ciągu jednego dnia.Jeżeli na wojnę poszedł jako rezerwista z mobilizacji (rocznik 1915 i wcześniejsze) to słuzbę zasadniczą mógł odbywać w zupełnie innej jednostce, niekoniecznie kawalerii. W końcu 10BK to piechota zmotoryzowana".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.