Skocz do zawartości
  • 0

Dyplom

morro1980

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tyfus dzięki za pomoc. Wytłumaczyłeś mi to łopatologicznie, miło z Twojej strony, sam ganisz ludzi za takie odpowiedzi, a robisz dokładnie to samo.
angel55 dzięki.
Napisano
Myślę, że jakby w 45 dzicz z PPSZami Cie gonila, to byś nie myślał o pakowaniu dyplomów. Tym bardziej, że w razie wzięcia do niewoli nie było się czym chwalić."

A ja myślę, że łatwiej było go zwyczajnie wywalić albo spalić. No chyba, że miał on (dyplom) jakąś wagę" dla ww osoby.
Napisano
a czego starasz się w tym doszukać ?
teorii spiskowej ? tajnych akt sportsmenki, która potem stała się ważną personą SS ? czy może jeszcze innych fajerweków i wodotrysków ?

pewnie leżał gdzieś na jakimś strychu, niepotrzebny, poniemiecki śmieć - więc ktoś mu dał szansę na tekturkę do obrazka.

nie powiem ile u maojej śp. babci takich poniemieckich szpargałów było na strychu - wszystko na początku lat 70 poszło z dymem - teraz szkoda, wtedy bez emocji - wszak to po niemcach było.
Napisano
Myślę, że jakby w 45 dzicz z PPSZami Cie gonila, to byś nie myślał o pakowaniu dyplomów. Tym bardziej, że w razie wzięcia do niewoli nie było się czym chwalić.
Napisano
No tak, fajna dyskusja a przecież człowiek tylko pyta! Jeśli nie macie niczego konkretnego do powiedzenia w tej sprawie to po co się odzywacie? W ten sposób historii się nie odkrywa...

Myślę, że istotnie dyplom ten trafił za obraz dość okazyjnie i z powodów czysto praktycznych - odpowiednio twarda tekturka, przycięta do żądanego rozmiaru. Dlatego też nie możemy bliżej określić za jakie osiągnięcie go przyznano. Ale tak to się odbywało -

www.audiovis.nac.gov.pl/ haslo/376:26/
Napisano
Zawody sportowe
Hitler Jugend

Sierpień 1942 Kraków

Związek Niemieckich Dziewcząt (Bund Deutscher Mädel)
??? Warszawa 931

R.S.W - jakiś obóz (kampf) - całości wyrazu nie mogę odczytać

i tyle - niemieckie panienki z HJ, zawody sportowe - najzwyklejsza zwykłość

angel-55 - masz jeszcze coś wartościowego do dodania ?
Napisano
jeszcze dodam - Warszawa 931, to prawdopodobnie numer grupy panienek z babskiego HJ

przykład :

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:BDM_Untergauwimpel.svg&filetimestamp=20081001063043

http://pl.wikipedia.org/wiki/Bund_Deutscher_M%C3%A4del

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie