Skocz do zawartości

Jak zawęzić szyjkę łuski większego kal.

Ave Danzig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, właśnie zajmuję się dopieszczaniem łuski od 37mm Flaka i mam problem z zwężeniem szyjki. Blacha dość gruba i sprężysta, do tego minimalnie pęknięta (nie widać na zdjeciu). Jedyny większy sprzęt jaki posiadam to imadło z biedronki :) Po kilku podejściach z zaciskaniem w imadle miedzy drewnianymi okładkami i jednoczesnym obracaniem nie dały żadnego rezultatu...

Czy znacie jakieś lepsze sposoby na takie dzwony" (w warunkach domowych/piwnicznych)

Pzdr.Ave

Napisano
Kołek odpowiedniej średnicy wciśnięty od góry,a po bokach zaciskać miedzy dwoma drewnianymi bloczkami z półkolistymi wycięciami jak rozmiar docelowy szyjki.
Jak materiał nie będzie miał gdzie uciekać" to może się wyprasuje,choć na cuda bym nie liczył.

Pozdro.
Napisano
nie jesteś w stanie - spęcznić" - zwiększyć grubości blachy - kosztem średnicy otworu, - bez odkształcania powierzchni (zagniatanie)...
Obciskanie - na kopycie (formie) - gdzieś odda zniekształceniem nadmiaru

Jeżeli nadal pragniesz" to zrobić - popatrz na głowice narzynek hydraulicznych - te z wymiennymi nożami.
Ale to porysuje powierzchnię.
Napisano

Na mniejsze kalibry ( tak do 30mm ) to mam przerobiony obcinak do rur. W miejscu ostrza wstawiłem 2 podkładki, a jako kołka" używam tylnych części wierteł. Daje świetny efekta ale oczywiście tylko w przypadku zdrowych i elastycznych szyjek.

Napisano

Vise, taką metodą właśnie próbowałem, jako kołka używałem pocisku p.pancernego o odpowiedniej średnicy, tyle że drewniane okładki miałem płaskie i przy obracaniu szyjka mi uciekała...

Te wycięcia to powinny po złączeniu szczęk dawać pełny, zamknięty okrąg (rys. 1), czy wystarczą niewielkie wgłębienia (rys. 2) ? Jakie drewno i czym taką dziurę zrobić, bo chyba nie pilnikiem :)

Napisano
1)Muszą stanowić pełny okrąg bo inaczej zniekształcisz łuskę z dwóch stron.
2) W domowych warunkach zrobienie takiej dziury jest mocno ograniczone. Narysuj okrąg, rozetnij i spróbuj pobawić się półokrągłym dłutem.
Napisano
Przy elaboracji amunicji stosuje się matryce do formowania całych łusek lub tylko szyjki. Matryce te są mocowane w prasach ręcznych. Osobiście elaboruje między innymi 6,5x55, w porównani do tej to mała łuska a do prasy trzepa się przyładać. Przed formatowanie dokonuje się obrubki termicznej w celu zmiękczenia materjału. Analogicznie tu bym proponował na początek gazem/palnikiem gazowym zagrzać szyjke łuski. Optymalna temperatura to 272C (są specjalne markery temperaturowe ale tu na oko) i gwałtownie schłodzić (widerko z wodą). Następnie nacisnąć stalowy pierścień o pożądanym wymiarze. Pierścień powinien mieć wejście stożkowe. Mogą być potrzebne dwa pierścienie przy tak wielkim rozgięciu aby to robić stopniowo. Do naciskania zastosować jakąś prase warsztatową. Może być problem z zdięciem pierścienia bo prasy elaboracyjne w przeciwieństwie do warsztatowych są obustronnego działania. Pamiętać o posmarowaniu łuski w celu uniknięcia zatarcia.

Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie