Skocz do zawartości
  • 0

Hełm wz.31 odbiór wojskowy

PAWEL*STRC

Pytanie

Napisano
Witam . Jak w temacie interesuje mnie odbiór wojskowy w tym hełmie , nigdy wczeseniej takiego nie widzialem na nicie kontrolnym napisane jest J1 , czy wiecie moze z jakiej huty to odbiór?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Produkcja Huta Ludwików. Odbiór por.Juszczyński.Daj fotki
uchwytów fasunku to może w przybliżeniu określimy lata produkcji.
Napisano
Witam . Jak w temacie interesuje mnie odbiór wojskowy w tym hełmie , nigdy wczeseniej takiego nie widzialem na nicie kontrolnym napisane jest J1 , czy wiecie moze z jakiej huty to odbiór?
Napisano
Jest w koncu ktos dobrze obeznany.Kolego Viras mam pytanie:

Czy wiesz ile sztuk helmów wz 31 przypadalo na jedna partie produkcyjna w H.Ludwików?Pozdrawiam
Napisano

tak wygladaja nity mocujace fasunej , a daszek jest krótszy w stosunku do drugiego wz.31 ktorego mam jeszcze z pieczeciami tuszowymi z 1938 roku , wiec helm najprawdopodobniej jeszcze sprzed 1938

Napisano
Punca J1 jest odbiorem wojskowym.Nie mam pojecia inspektor o jakim nazwisku kryl sie za tym skrotem ale nie jest to napewno sygnatura nalezaca do wytwórcy.

Jezeli chodzi o producenta to albo Ludwików, Silesia lub Sosnowiec
Napisano
Patrząc na kształt masz produkt z LUDWIKOWA. J1" nie jest najczęściej spotykanym kontrolerem - znacznie bardziej pracowity był K2". Kilka nazwisk wymienia Kijak, zajrzyj, może coś dopasujesz.
Piotrek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie