gumbi Napisano 30 Lipiec 2011 Napisano 30 Lipiec 2011 Gratulacje. Po drobnej podpowiedzi się udało. Mam dwie skrajności albo kilka minut albo kilka dni. Zadajesz.
LeszekS Napisano 2 Sierpień 2011 Napisano 2 Sierpień 2011 Może taki. Zamalowalem pewne oznaczenia, pomimo tego utrudnienia zagadka nie powinna sprawić dużego kłopotu.
gumbi Napisano 2 Sierpień 2011 Napisano 2 Sierpień 2011 Po mojemu to Tugan LJW-7/Wacket Gannet z Australii z roku 1936
gumbi Napisano 2 Sierpień 2011 Napisano 2 Sierpień 2011 Może taki. Myślę, że będzie łatwiej niż poprzednio.
sonicsquad Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 Bez podtekstów politycznych to kaczka" ;) 1907? Jeden z pierwszych hydroplanów... raczej dużo nie polatał pan Fabre...
gumbi Napisano 3 Sierpień 2011 Napisano 3 Sierpień 2011 W sumie to nazwa w pełni nie padła - Hydravion Fabre - bo pod taką się spotyka - ale w sumie hydro samolot Fabre" występuje w odpowiedzi - i wg różnych źródeł jest to pierwszy samolot który wykonał start z wody o łasnych siłach więc raczej jest pierwszym, a nie jednym z pierwszych.Sonicsquad zapodajesz.
sonicsquad Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 A dokładnie Klemm L 25 w wersji zdaje się ze zbiornikami na paliwo?
gumbi Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 Co do marki to rzeczywiście jest Klemm Kl25 (jak ktoś ma dane co do wersji silnikowej tego egzemplarza - to proszę o źródło, bo jakoś nie mogę tego szczegółu ustalić).Sonicsquad - to nie zbiorniki na paliwo - poszukaj jeszcze, bo na chwilę obecną uznaję 75% odpowiedzi ;-).Zdziwisz się jak odnajdzesz przeznaczenie tych zbiorników na paliwo". Można ich szukać również na Ju87.
sonicsquad Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 No tak zagalopowałem się, ale to z powodu jedynej fotki jaką posiadam tej wersji samolotu... Ten zbiornikowiec" ;) to wersja desantowa do zrzutu spadochroniarzy oraz do transportu chorych... :)
gumbi Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 Dokładnie - to zasobniki do transportu ludzi. Żeby jeszcze udało się ustalić, która to wersja silnikowa byłoby pięknie.Sonicsquad zadajesz.
LeszekS Napisano 5 Sierpień 2011 Napisano 5 Sierpień 2011 Ale powinien lecieć w drugą stronę (odwrócona litera P"). :)
woytas Napisano 6 Sierpień 2011 Napisano 6 Sierpień 2011 Panowie, że się wtrącę : jak wyglądamy z aktualizacją wątkuhttp://www.odkrywca.pl/samoloty-z-zagadek-,689870.html#689870??
Nadwojciech Napisano 6 Sierpień 2011 Autor Napisano 6 Sierpień 2011 Nikt jeszcze nie krzyczy więc jeszcze chyba można poczekać. :)A zagadka,to chyba będzie Vickers Armstrong Wellington II L4250 z wieżyczką z działkiem Vickers S 40mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.