slawgo Napisano 10 Czerwiec 2011 Autor Napisano 10 Czerwiec 2011 Znalazłem miejsce gdzie było takich około setki....sporo zdeformowanych....troszkę mnie to zdziwiło bo nigdzie takich jeszcze nie znalazłem.Średnica 15mm ...materiał chyba cynk.Proszę szanowne grono kolegów o pomoc w identyfikacji.
slawgo Napisano 10 Czerwiec 2011 Autor Napisano 10 Czerwiec 2011 Skąd mi przyszło do głowy, że to napoleoński....obok było sporo fantów napoleońskich.
slawgo Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Nie bo nie??? Może wiesz kolego co to za guziki?? Proszę Cię o podzielenie się wiedzą.
tyfus Napisano 28 Czerwiec 2011 Napisano 28 Czerwiec 2011 wystarczy nawet na Buttonarium popatrzeć na guziki z całej epoki napoleońskiej, czyli od Napoleona B. do Napoleona IIIwygląd i sposób wykonania - pomimo słabych fot - nie świadczy o tym, że są to napoleonki ... nawet nie Napoleon III.w katalogu Louisa Fallou (chociaż to nie jest 100% źródło) - nie widziałem podobnych.
slawgo Napisano 28 Czerwiec 2011 Autor Napisano 28 Czerwiec 2011 Hmmmm destrukt tych guzików świadczy o tym że to na pewno nie współczesne dzieła....nigdzie takich samych nie znalazłem ....taka cynkowa najprawdopodobniej blaszka dobrze wytłoczona w miseczkę oraz uszko zagięte na wierzchu...guziki rozsiane na ok 200m2 i zatrzęsienie tych guzików...na pewno wszystkich nie znalazłem.Może ktoś znalazł podobne??
shadowN Napisano 29 Czerwiec 2011 Napisano 29 Czerwiec 2011 destrukt niemieckiego groszka" z II WŚ. wersja cynkowa lub cynkalowa.w epoce napoleońskiej nie znano techniki wykonywania guzików w ten sposób.pozdrawiam.
slawgo Napisano 29 Czerwiec 2011 Autor Napisano 29 Czerwiec 2011 Hmmmm nie sądzę żeby to był groszek. Groszki nie miały zakrzywionego uszka na wierzchu....destrukt może być jeden.....50 identycznych destruktów to już nie jest możliwe.Nie mam pomysłów jeśli chodzi o te guziki. To dla mnie zagadka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.