Skocz do zawartości

Guzik napoleoński ??

slawgo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem miejsce gdzie było takich około setki....sporo zdeformowanych....troszkę mnie to zdziwiło bo nigdzie takich jeszcze nie znalazłem.

Średnica 15mm ...materiał chyba cynk.

Proszę szanowne grono kolegów o pomoc w identyfikacji.

• 3 weeks later...
Napisano
wystarczy nawet na Buttonarium popatrzeć na guziki z całej epoki napoleońskiej, czyli od Napoleona B. do Napoleona III

wygląd i sposób wykonania - pomimo słabych fot - nie świadczy o tym, że są to napoleonki ... nawet nie Napoleon III.

w katalogu Louisa Fallou (chociaż to nie jest 100% źródło) - nie widziałem podobnych.
Napisano
Hmmmm destrukt tych guzików świadczy o tym że to na pewno nie współczesne dzieła....nigdzie takich samych nie znalazłem ....taka cynkowa najprawdopodobniej blaszka dobrze wytłoczona w miseczkę oraz uszko zagięte na wierzchu...guziki rozsiane na ok 200m2 i zatrzęsienie tych guzików...na pewno wszystkich nie znalazłem.

Może ktoś znalazł podobne??
Napisano
destrukt niemieckiego groszka" z II WŚ. wersja cynkowa lub cynkalowa.

w epoce napoleońskiej nie znano techniki wykonywania guzików w ten sposób.
pozdrawiam.
Napisano
Hmmmm nie sądzę żeby to był groszek. Groszki nie miały zakrzywionego uszka na wierzchu....destrukt może być jeden.....50 identycznych destruktów to już nie jest możliwe.
Nie mam pomysłów jeśli chodzi o te guziki. To dla mnie zagadka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie