Skocz do zawartości

Sprzęt do trzepania okopów

fanatyk6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Drobna uwaga starego sapera-najciekawsze artefakty to przednia scianka wykopu ,przedpole do 2 m(tu najczesciej klamry)i latryna okopowa-to zasze lekko z tyłu co 200 m.Dno okopu to juz nikomu niepotrzebne pociski.No a sprzet- HS lub kazdy PI.VLF na okopy to tylko dla emerytow którym sie niechce kopać.A ta łuska karabinowa na 70 cm,to jakby w takim wkrywaczu zamontować jeszcze jeden tranzystor to juz by zacżął produkować łuski.
Klucznik z Klucz
  • 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
kol thompson ja piszę o geoscanie Sbis z którym pracuję i opis o tej łusce jest wyczynem z jego udziałem, a Salamandra ma podobne rozwiązania co Sbis, opisałem w jakich oolicznościach nie po to by się chwalić lecz aby podzielić się doświqadczeniem a że przy okazji wyjaśniłem zjawisko to z pożytkiem dla wszystkichh tutaj.
Ps skuteczność wykrywaqczy min określano w oparciu o detekcje gramów żelaza zalegających w gruncie.
Napisano
Jeżeli dalej twierdzisz, że twój detektor wykrywa pojedyńczą łuskę karabinową z odległości 1 m, to jaki będzie zasięg w gruncie dla przedmiotu wielkości hełmu- czyżby ponad 3 m?
Po prostu sobie tego nie wyobrażam. Dla mnie to są zwykłe brednie.
Napisano
Sbis ma zasięg w powietrzu na 1 cent amerykański w trybie all metal-24cm, skopiowana wypowiedź osoby która chodzi z nim rok, poza tym były same wady. łuska na 1m, taki wykrywacz to jak na razie rzecz nie możliwa mimo ze np robimy wyprawy w kosmos.
Napisano
Napisałem 90-100cm i dalej tak twierdzę skoro znalazłem (sam twierdzę ze to ewenement, tylko zamiast głupich komentarzy zacznijcie czytać ze zrozumieniem wszytsko wyjśniłem)-udowadniać nawet nie ma sensu-opisałem w jakich okolicznościach i jakie zjawisko sie z tym wiąże, sami sobie wyciągajcie wnioski skoro dla co poniektórych jedynym miarodajnym testem jest wykrywanie w powietrzu lub w kosmosie.
A co do tych wad to nie twierdzę ze sprzęt jest idealny, ale na militarkę i zasięgi jest wiecej niż zadowalający-przynajmniej dla mnie.
A jeśli chcecie opisywać jakiś model lub się o nim wypowiedzieć, to wypadaloby z takim sprzetem mieć jakieś obycie, bo nawet skopiowana opinia ma odwrotnie proporcjonalne efekty od rzeczywistych (mimo że ktoś biegał z nim przez rok, mógł nie być świadomy parametrów pracy chociażby przy ustawienieu czułości -co innego na maxie i co innego na min!!!!!!)a powtarzanie bezsensowne jak mantry tylko zniechęca innych i sprzęt który jest dobry np na militarkę jest bardzo krytykowany przez osoby które szukają monetek i taka krzywdząca opinia idzie w świat.
Napisano
Nawet pewien producent wykrywaczy powiedział mi że to nie możliwe znaleźć łuskę na 1m. Thomson dobrze prawi,jeśli łuska naw1m to hełm na 3
pozdro
Napisano
jeszcze taki filmik (model t/s ja mam s-bis różnica w jednym przełączniku dyskryminacja i all metals a tutaj jest kilka trybów pracy) dla sceptyków:
sonda ma 30 cm śr tak mniej więcej przy teście z boratynką jest odległość 50-60 cm
http://www.dailymotion.com/video/x5r1mr_geodetektor-przedstawia-testy-wykry_tech
Mam nadzieję ze tym filmikiem udowodniłem że można, a w przypadku gdy zajdzie korozja i przenikanie do gruntu to nawet bardzo można łuskę głęboko namierzyć(bez efektu obsuwania takowej w głąb kopania-jak twierdzą inni).
Ps. Są tam też testy Huzar i Pirat.
Napisano
Jeśli ten wykrywacz ma taki zasięg to dlaczego nikt go nie kupuję? co prawda kiedyś na allegro były huzary ale nic się o nich nie dowiedziałem tylko to że były wadliwe a i ile kosztuje taki model s/t ?
Napisano
tak mniej więcej przy teście z boratynka to jest 30cm a nie 50-60, oblicz sobie to ze skali, po 2 nie widać czym owy Pan sobie macha a na boratynkę to mi nie wyglądało bo coś za duże :/ do wielu rzeczy można się doczepić, ale tego nie zrobię, chętnie kopił bym sobie taki wykrywacz nawet jeśli miał by 30cm zasięgu na ową monetkę jeśli to była boratynka. Ja jednak proszę Wszechmogącego o zamknięcie tematu który stał się istna parodią :) Pozdrawiam Piotrek.
Napisano
PArodię ty odstawiasz jako ten Tomasz niewierny -widzisz ze to działa albo jesteś ślepy albo nie chcesz przyznać racji kracząc na lewo i prawo negując(jak stwierdziłem tak działają złe ludzkie języki na szkode choćby takiego detektora) .
Jeszce raz sobie popatrz weź linijkę i odmierz, cewka ma 30cm średicy odległość od monety wacha się od 50 do 60 cm
Podałem , pokazałem, udowodniłem(od Veni, vidi, vici) -ocenę pozostawiam Wam -forumowiczom.
Napisano
Ten test przedstawiony na filmie jest mało wiarygodny. Nie widzimy co się dzieje z panelem elektroniki. Równie dobrze druga osoba może kręcić tłumikiem gruntu przy czym wykrywacz będzie wydawał dźwięk.
Fuks nic nie udowodniłeś. na razie siejesz na forum farmazony o niestworzonych zasięgach taniego sprzętu, na który nie ma chętnych.
Napisano
MAM WRAŻENIE ( żeby nie było...:)), że dźwięk nie jest zsynchronizowany z filmem...Po kilkukrotnym obejrzeniu filmu, zauważyłem też, że są takie momenty, że wykrywacz reaguje silniej, kiedy przedmiot ( boratynka ?) jest dalej od cewki, natomiast słabiej, gdy jest bliżej.
Napisano
I forumowicze ocenili, pracuje w sklepie i wiem że połączenie tanie-dobre jest nie możliwe. A co do odmierzania to odmierzyłem dobrze a 60cm to zakres obiektywu nie miał nad cewką :/ wykrywka ze zdolnością wykrywania boratynki na cewce 30cm z odległości 50cm była by tak niesamowicie niestabilna ze nie dało by się po prostu jej używać. co to za test jak nawet nie wiadomo co do cewki jest podłączone.
fuks_ag ,,każda sroczka swój ogonek chwali,,
Napisano
No to otworzyłem puchę pandory hehehe-niech was troszkę podrażni zraniona ambicja:)))).
Miałem skromną nadzieję ze jednak zweryfikujecie swoje opinie co do możliwości znalezienia łuski po tym filmiku, ale dalej z uporem maniaka okopujecie się w swojej ignorancji, szukajcie teorii spiskowych, posądzajcie o ferment i zamieszanie oraz farmazony ,a z faktami nawet jak wam są nie na rekę to i tak musicie się zgodzić a jak nie to już ciemnogród i zacofanie.
Z radoscią pozdrawiam was-znawcy -sceptycy.
Ps. Co do ogonka mam jeszce jabla z ramką 70x70 i działałem z gamą ace150/250 (w sumie trzy sztuki swego czasu)z cewkami 6x9 i 9x12. A Geoscan Explorer S-bis zmusza mnie do głębokieo dłubania dziur w ziemi(szukam dużych rzeczy np meteoryty i złom np resztki pancerne, monetki mnie nie interesują)
Napisano
z jakiej części Polski jesteś? spotkaj się z którymś z forumowiczów np ze mną ja jestem szczawiem ale chętnie osobiście zobaczę co te urządzenie potrafi bo może bym sobie nawet takie kupił jeśli to prawda co mówisz. ile kosztuje takie urządzenie?
Napisano
Radom i okolice-Przysucha . ja 4 lata temu zapłaciłem za używane 400PLN (między moim s-bisem a tym z testów S-t08 jak pisałem sa róznice w zakresach ale myślę ze nie sa wielke)
Co do zakupów to jak pisałem we wszesniejszych tematach Salamandra ma dużo podobieństw do Explorera podejrzewam ze powinieneś szukać tego włąsnie sprzętu(poszukaj o gadzinie pisał jakiśkolega ze sporo natrzepał) bo co jakiś czas na allegro jest dostępny ceny widziałem od 250 do 750-więc jest produkowany.
Ten film przynajmniej ma 4lata -gdy wybierałem wykrywacz na nim sie opierałem.
Minus jest taki ze nie ma serwisu tego explorera i naprawy robię sam we wlasnym zakresie więc jeszcze działa , choć przydała by się kalibracja bo ciężko się go ustawia-swego czasu pisałem do tej firmy ale bez odpowiedzi.
Jak masz chęć wybrać się na poszukiwania do np Ruskiego Brodu to zapraszam (wiad. na priva ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie