Skocz do zawartości
  • 0

Mosiężne szczypce

danieloff

Pytanie

Napisano

Szczypce wykonane w całości z mosiądzu. Wyszły z ziemianki na pozycjach z 1944. Do czego mogły służyć - przyrząd medyczny, weterynaryjny? Trochę chyba za miękki materiał na zwykłe narzędzie robocze?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dokładnie taka była moja pierwsza myśl. Kontekst też się częściowo zgadza. Ale co by to robiło w radzieckiej ziemiance z 1944?
Napisano
Prawdopodobnie przeszło z pokolenia na pokolenie, albo teren był wielokrotnym terenem działań. U mnie w okolicy są pozostałości okopów, gdzie znajdki są zarówno z I jak i II WŚ. Może to jest trop.
Napisano
...co by to robiło w radzieckiej ziemiance z 1944...

mam taką fotkę - znaleziska z okresu napoleońskiego - wydobyte w czasie kopania okopów z IWW pod Verdun...

są miejsca które mają charakter śmietnika historii"

masz PW.
Napisano
Te szczypce" są jak dla mnie zbyt prymitywnie wyciosane, jak na przyrząd kuchenno-stołowo-domowy. Mosiądz nie został nawet wypolerowany, ma widoczne ślady obróbki pilnikiem, gdy tymczasem nawet najtańsze narzędzia kuchenne czy sztućce były bardziej finezyjnie wykonywane. To jest jakiś przyrząd techniczny, do odcinania poprzez miażdżenie" czegoś wykonanego z miękkiego materiału, najbardziej pasuje właśnie ołów lub cyna. Może to coś pomocniczego do lutowania? A może do przycinania machorkowych papierosków?
Napisano
Kolega Kopijnik chyba nie wie, jak wygląda kulolejka i jak rozwiązywano kwestię obcinania nadlewek:
http://www.arsenal.org.pl/forum/kulolejka-vt448.htm
Do obcinania służyły kleszcze w dolnej części formy.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie