bassista Napisano 20 Maj 2011 Autor Napisano 20 Maj 2011 Gdzie dokładnie leżał Stalag XXI-A? Nie mogę znaleść informacji na ten temat, na zdjęciach satelitarnych też nic nie widać. Zostało tam coś jeszcze?
bassista Napisano 20 Maj 2011 Autor Napisano 20 Maj 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/Skoki_(powiat_wągrowiecki)W czasie okupacji niemieckiej 1940 - 1941 i 1942 - 1943 dwa obozy dla jeńców oficerów różnych narodowości Oflag XXI-A, później zmieniony na Oflag XXI-C."
Gniewkos Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 aa to prawie moje Skoki:) hehnie wiedziałem o tym.pozdro!
Gniewkos Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Już wiem o co biega, sorry że tyle kasztanie, chodzi tutaj najprawdopodobniej o pobliskie Antoniewo, które leży zaraz przy Skokach, w budynkach pałacowych był spory obóz dla jeńców i masa ludzi się tam przewinęła niestety teren jest niedostępny ze względu iż mieści się tam teraz nowoczesny ośrodek wychowawczy dla trudnej młodzieży, w koło są co prawda lasy ale wszędzie pełno kamer i ochronyraczej to będzie topozdro!
YARD Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Antoniewo-oflag. W różnych okresach przebywali w nim najpierw jeńcy polscy, potem norwescy, jugosłowiańscy, francuscy oraz holenderscy i brytyjscy, a od 1943 roku głównie włoscy generałowie i żołnierze."Obóz był opisany w miesięczniku Odkrywca, o ile pamiętam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.