R0b3rT Napisano 19 Maj 2011 Autor Napisano 19 Maj 2011 Witam.Mam stary akumulator oryginalny który nie działa. Zastanawia mnie czy można do tej obudowy włożyć zwykłe akumulatorki AA czy potrzeba do nich zakupić nową obudowę, która będzie do nich przystosowana?? Nie mam pojęcia jak rozwiązać problem ładowania - wyjmować je czy ładować oryginalną ładowarką??Po oględzinach tej obudowy to chyba tylko jakoś na stałe można wymienić obecne ogniwa i wlutować nowe.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 Mozna zamówić taki pakiet gotowy np w Batimexie albo zlutować sobie samemu, jednak do tego trzeba sporej umiejętności żeby nie uszkodzić ogniw. A potem można ładować oryginalną ładowarką.
R0b3rT Napisano 20 Maj 2011 Autor Napisano 20 Maj 2011 Dzięki.Mam jeden akumulator działający, a te eksperymenty chcę zrobić na starym uszkodzonym. Dlatego nawet jak nie wyjdzie to niewielka strata będzie.
fuks_ag Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Tylko nie przegrzej ogniw przy lutowaniu-bo je uszkodzisz.Najpepiej aby były zgrzane i łączone taśmą niklową ni200 http://www.promocje.abc24.pl/?kat=&pro=630585.Jak masz coś takiego do łądowania: http://allegro.pl/listing.php/search?string=%C5%82adowarka&category=74253 , to możesz zasilić pakiet ni-cd ni-mh.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Najlepiej żeby były zgrzane, ale jest z tym problem. Ja sobie zawsze lutuję pakiety. Trzeba dobrze oczyścić elektrody i lutować dobrej jakości cyną z topnikiem przy pomocy masywnego grota porządne rozgrzanego. Szybko i sprawnie. Taki pakiet jak do wykrywacza można połączyć czymkolwiek, bo pobór prądu jest skromny, prąd ładowania jednakowoż.
fuks_ag Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Aha jak bedziesz łączyć to poszczególne ogniwa zapakuj w rękaw termokurczliwy celem zabezpieczenia przed zwarciem http://allegro.pl/folia-termokurczliwa-do-pakietowania-ogniw-200x81-i1599292972.html
R0b3rT Napisano 22 Maj 2011 Autor Napisano 22 Maj 2011 Wielkie dzięki za tyle podpowiedzi..Na pewno będzie teraz łatwiej. W wolnej chwili poszukam ogniw i wezmę się za robotę
R0b3rT Napisano 22 Maj 2011 Autor Napisano 22 Maj 2011 A ładowarkę mam starszego typu. Nie ma ona opcji szybkiego ładowania. Ale myślę że to nie ma znaczenia - i tak przeważnie ładuję akumulatory w nocy.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 22 Maj 2011 Napisano 22 Maj 2011 Nie szkodzi. Pakietów, szczególnie z ogniw powszechnego użytku, bezpieczniej jest nie ładować agresywnie.Przed zlutowaniem ogniw w pakiet najpierw dobierz egzemplarze o bardzo podobnych właściwościach (pojemności).
R0b3rT Napisano 22 Maj 2011 Autor Napisano 22 Maj 2011 Tak wiem że podstawą prawidłowego działania są takiej samej pojemności ogniwa, a najlepiej aby były również tej samej firmy.
fuks_ag Napisano 22 Maj 2011 Napisano 22 Maj 2011 TYlko że domowym sposobem nie jest w stanie określić realnej pojemności:( (jedyne to po ladowaniu przez 6-8h każde ogniow z osobna podłączy pod żarówkę od latarki i zaobserwuje jak długo- jasno, będzie świecić)
fuks_ag Napisano 22 Maj 2011 Napisano 22 Maj 2011 ps najlepiej łaczyć w wpakiety ogniwa tej samej firmy z taką samą pojemnością mah i napięciem, oraz z tej samej serii pordukcyjnej.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 22 Maj 2011 Napisano 22 Maj 2011 Ogniw różnych firm pod żadnym pozorem nie wolno łączyć w pakiety! Tylko ogniwa tej samej firmy z tego samego okresu produkcji i w takim samym stanie.Pojemność cel można sprawdzić tanią ładowarką z pomiarem, np BC700/900. Trzeba w tm celu co najmniej 2 razy pod rząd użyć opcji discharge".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.