Skocz do zawartości
  • 0

Gwoździopodobny kolorek

szlak18

Pytanie

Napisano

Przypomina to gwóźdź ale jest z kolorku. W przekroju nieregularny ani to koła ani kwardrat. Jakby kute a nie odlewane.
Średnica" około 8 mm na tępym końcu ślady uderzeń jak na dłucie. Ktoś ma pomysły co to może być?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Magnes go nie przyciąga.
Bardzo miękkie. Na szerszej części zrobiłem nacięcie nożykiem do tapet. Weszło jak w masło. Po zrobieniu nacięcia błyszczący metal. Wydaje mi się że jakaś cyna bo na ołów trochę za lekkie.
Znalezieone koło spalonej budowli. Spalonej daaawno bo na powierzchni ziemi nic nie było wicać. Jak wbiłem łoparkę to dużo węgla drzewnego. Wokoło wiele stopionych kęsów, ale nie wiem czy ten sam material. Choć też dosyć miękki. Nawet wsieknęło to w kamienie, bo zabrałem jeden taki do odmu bo się napaliłem że meteoryt. Potraktowałem kamień palnikiem do lutowania i zaczęły spływać metalowe krople.
Znalazłem też krążek wielkości około 2 zł w kształcie soczewki płasko wypukłej z tego samego, podobnego metalu.
Napisano

Przypomina to gwóźdź ale jest z kolorku. W przekroju nieregularny ani to koła ani kwardrat. Jakby kute a nie odlewane.
Średnica" około 8 mm na tępym końcu ślady uderzeń jak na dłucie. Ktoś ma pomysły co to może być?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie