qaga Napisano 18 Maj 2011 Autor Share Napisano 18 Maj 2011 WitamW jaki sposób oksydować odznaczenia np:krzyż harcerski jest wyczyszczony i teraz chce przywrócić do poprzedniego stanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 Ale chyba nie chodzi o ten krzyż ze zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 KRZYŻE HARCERSKIE NIE SĄ OKSYDOWANE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 Barson1 - czy wiesz, że na Forum nie krzyczymy ? czy przypomnieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaga Napisano 18 Maj 2011 Autor Share Napisano 18 Maj 2011 Nie nie chodzi o ten krzyż harcerski,ogólnie.Jeżeli nie oksyda to jak zaczernić odznaki.Bo mam kilka odznaczeń (korpusówek) wyczyszczonych i chciałbym przywrócić do pierwotnego stanu czyli żeby były zaczernione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaga Napisano 20 Maj 2011 Autor Share Napisano 20 Maj 2011 Czyli nikt mi nie odpowie jak się za to zabrać i jaka jest metoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 Zwykle się to robi na drodze elektrochemicznej > pasywacja. Odznaki są robione z wielu metali, co stop to inaczej się obrabia. Nie ma metody uniwersalnej, zwykle producent dochodził do tego metodą prób i błędów, mając do dyspozycji setki nowych odznak. Pomaluj farbką nitro i przetrzyj szmatką to co wystaje. Zawsze można zmyć rozpuszczalnikiem całość.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 Można oksydować na gorąco . Jeden z kolegów próbnie oksydował gwoździe. Poszukaj wątku. Można kupić też oksyde w sprayu jest dostępna na znanym serwisie aukcyjnym. Z czego nie wiem jak zachowają się odznaki po zetknięciu z oksydą w sprayu. Ja oksydowałem oszczę bagnetu na gorąco i efekt był zadowalający. POZDRAWIAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 Kąpiele do oksydowania na gorąco są do oksydowania STALI, nie mają nic wspólnego z oksydowaniem metali kolorowych. Można w nich oksydowac bagnet, ale nie odznaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaga Napisano 20 Maj 2011 Autor Share Napisano 20 Maj 2011 Sprawdzałem kilka odznaczeń magnesem i rzeczywiście niektóre nie przyciągał magnesPróbowałem oksydy na zimno zero (0) reakcji na metal Może trzeba zadać pytanie Jakim metalem są pokrywane. Może są wyżarzane (podgrzewane) a następnie chłodzone w oleju tylko jaka temperatura (kiedyś tak robiłem śruby) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsamotyha Napisano 21 Maj 2011 Share Napisano 21 Maj 2011 Nie czyscic i nie trzeba bedzie oksydowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.