Skocz do zawartości

Oksydowanie odznak i odznaczeń

qaga

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nie chodzi o ten krzyż harcerski,ogólnie.Jeżeli nie oksyda to jak zaczernić odznaki.Bo mam kilka odznaczeń (korpusówek) wyczyszczonych i chciałbym przywrócić do pierwotnego stanu czyli żeby były zaczernione.

Zwykle się to robi na drodze elektrochemicznej > pasywacja. Odznaki są robione z wielu metali, co stop to inaczej się obrabia. Nie ma metody uniwersalnej, zwykle producent dochodził do tego metodą prób i błędów, mając do dyspozycji setki nowych odznak. Pomaluj farbką nitro i przetrzyj szmatką to co wystaje. Zawsze można zmyć rozpuszczalnikiem całość.
Wojtek

Można oksydować na gorąco . Jeden z kolegów próbnie oksydował gwoździe. Poszukaj wątku. Można kupić też oksyde w sprayu jest dostępna na znanym serwisie aukcyjnym. Z czego nie wiem jak zachowają się odznaki po zetknięciu z oksydą w sprayu. Ja oksydowałem oszczę bagnetu na gorąco i efekt był zadowalający. POZDRAWIAM!

Sprawdzałem kilka odznaczeń magnesem i rzeczywiście niektóre nie przyciągał magnes
Próbowałem oksydy na zimno zero (0) reakcji na metal

Może trzeba zadać pytanie

Jakim metalem są pokrywane.

Może są wyżarzane (podgrzewane) a następnie chłodzone w oleju tylko jaka temperatura (kiedyś tak robiłem śruby)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie