tyfus Napisano 15 Maj 2011 Napisano 15 Maj 2011 zbyszek12315 - już kiedyś zwracano ci uwagę na poprawne tytułowanie wątków - nie dotarło ? przypomnieć ?
zbyszek12315 Napisano 16 Maj 2011 Autor Napisano 16 Maj 2011 dzięki za przypomnienie ,a monetka kolegi
lex Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Miałem okazję widzieć monetę , to co na zdjęciu pośrodku monety jest w kolorze rdzawym to pozostałość pocisku moneta jest przestrzelona i pocisk tkwi po obu jej stronach (ciekawe trafienie)-gratulacje
sigis3 Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Jeśli przestrzelenie byłoby z epoki, co było spotykanym zajęciem majętnej szlachty służącej w XVII w. wojsku (pamiętniki), pocisk powinien być 100% ołowiany. A ten nie wygląda. Także centralne trafienie oraz przebicie monety jest mało prawdopodobne.
lex Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 zdjęcie to jest słabej jakości , moneta jest przestrzelona ,musicie uwieżyć na słowo miałem ją w rękach to co wniej siedzi to nie ćwiek ani gwóźdż a teren w którym wyszła to miejsce bitwy w wojnie północnej 1708r w/g różnych żródeł 2000-3800 poległych .
lex Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 w tym terenie spotyka się misz-masz zdarzeń historycznych walki w czasie zaborów , I i II wojny i ma to odzwierciedlenie w przedmiotach które tam znajdujemy .
Anarchista Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Moneta jest przestrzelona, bo siedzi w niej kawałek rdzy? Tak jak napisał sigis3, w tamtych czasach używano ołowianych kul a nie żelaznych, kaliber chyba też nie ten. No chyba, że ktoś do tej monety strzelał z łuku albo kuszy :>
lex Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Kończąc wątek z mojej strony dodam każdy ma prawo do własnej oceny , polemizować mogę z każdym kto weźmie przedmiot w dłoń i obejrzy w realu .Nawiasem myślałem że ktoś zidentyfikuje przedmiot obok monety ( z tyłu przedmiotu hak skierowany w dół patrząc na foto.)
sigis3 Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 Oczekujesz opinii na podstawie takiego zdjęcia? Nie dajesz nam szansy potwierdzenia Twojego przypuszczenia (czy wręcz pewności), nawet jeśli miałoby cień prawdopodobieństwa. Konieczne jest dobre zdjęcie, średnice i wymiary obu przedmiotów (w tym przestrzeliny"), materiał z jakiego jest nabijka, itd, ech, można powtarzać do znudzenia. Pozdrawiam
lex Napisano 20 Maj 2011 Napisano 20 Maj 2011 sigis3 jak już pisałem tynf jest kolegi z którym czasem wspólnie jeździmy w teren , nie ja robiłem zdjęcia i nie ja jestem jejgo właścicielem , natomiast miałem go w rękach i adałem organoleptycznie" .I cała historia , więc nie wymądrzam się gdyż nie jestem w stanie dać wyraźnych zdjęć nie upieram się przy swoim zdaniu a najbardziej zależało mi na przedmiocie obok a z moich wpisów chyba nie wynika iż oczekuję opinii w temacie monety pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.