Pablo.wpl Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 Witam mam pytanko z czego to nr, Pagon?i czy jest Carski czy też Może innypozdro
Wyro Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Mocowanie jest z XIX w., pachnie pułkiem... W każdym razie oczywiście nie jest to czwórka z ładownicy słynnych czwartaków, bo za mała i kształt nie ten (polska czwórka miała jakby daszek na górze). Ale pewnie oznaczenie pułkowe , ale jaki okres, jakie wojsko... nie wiem. Ciekawy wątek. Będę obserwował:)
Pablo.wpl Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 Dla wtajemniczonych miejsce pod Dobrym koło mostu Pozycje Polskie Powstanie Listopadowe, no ale tamtędy główny szlak biegł więc kto wie
Martian Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 http://napoleon.org.pl/plansze.php a dzyndzel do łatwiejszego otwierania ładownicy?
Wyro Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Pod Dobrem mostek, listopadowe... brzmi jak Osęczyzna i dokładnie na mostku nasza artyleria wykuła trochę Rosjan. Co do ładownicy to chyba nie... Przecież to jest wielkości monety, a cyfra z ładownicy z podanego linku to jedna trzecia torby na ładunki. Ale nie znam się, tak tylko o poranku podbijam temat i czekam na ciąg dalszy.
Martian Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Były różne ładownice i mniejsze i większe tak samo z emblematy...http://pulk4.dywizjaxw.pl/public_html/index.php?pid=28http://pulk4.dywizjaxw.pl/public_html/index.php?pid=26
Wyro Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Tak, saperzy mieli np. małe toporki. Armia Napoleona I miała małe płomienie na ładownicy (za to cztery). Ale jeśli piszesz, że ta czwórka jest pułku czwartego (pytanie czy piechoty liniowej czy jazdy) i dajesz link bez odnośnika do przedmiotu w wątku to zastanawiam się nad tym IDem. To można i do strony wojsk austriackich dać równie dobrze:) i angielskich... Czy ktoś widział taką czwórkę na ładownicy XW, KP, Napoleona, wojsk carskich? Jak tak to link i po ID. Inaczej to lekkie poranne pogaduchy.
Martian Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Gdzie ci napisałem, że to polska czwórka??? Napisałem, że być może z ładownicy - znak zapytania. Podałem przykłady na podobne rzeczy. Bo na pagonach takie nie występowały na czapkach też. Jak ci się nie podoba idź do muzeów, poczytaj literaturę i nie proś o ID. Nie będziesz musiał się wysmęntniać o porannych pogaduchach...A czwórka może również być i 104 i 444 pułku...
Wyro Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Po co mam iść do muzeum jak mogę poczytać takiego mastera jak Ty:)?
Pablo.wpl Napisano 11 Maj 2011 Autor Napisano 11 Maj 2011 Tak Osęczyzna od strony Dobrego, opisy i fakty wskazują niby że to może być Polska... Więc Napoleon ?
Wyro Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Z tego co pamiętam to w Osęczyźnie stał 8pułk piechoty liniowej i Weterani, a kilka dział z górki, która jest do dzisiaj, zmiotło Rosjan na mostku. Bardzo Ci gratuluję, bo ten teren czyścił wielokrotnie poszukiwacz z Osęczyzny i jeden mój znajomy, a do tego wielu przygodnych kopaczy. Miałeś wyjątkowe szczęście, gratuluję. Co do polskich czwartaków, niezwykle walecznych w Dobrem, przez ten mostek wycofywali się do Stanisławowa, Okuniewa i aż do pierwszej bitwy wawerskiej. Czy kulki też jakieś wychodziły, jakiś guzik cynowy?Jeszcze raz gratuluję!
Pablo.wpl Napisano 11 Maj 2011 Autor Napisano 11 Maj 2011 Kule I mały guzior jak by od Pagonu oczywiście cynowy jak i z numerami pułku, czyli co to Napoleon ?Polska ?
Wyro Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Albo od kamasza. Jaki cynowy z numerem pułku, jaki numer? Powstanie Listopadowe, w Osęczyźnie, na bank (chociaż teoretycznie jak mawia klasyk wszystko może leżeć wszędzie i wszystko może być wszystkim). Gratulacje! Tylko czwórka z ładownicy z listopadowego ma inny kształt, ale może to wersja... zresztą nie będę się mądrzył. Zaraz link wyślę fachowcowi. Moment. SZZ proszony do udziału w wątku:)
Pablo.wpl Napisano 11 Maj 2011 Autor Napisano 11 Maj 2011 Z Polskich to nr 1,2 i Grenadierski, oraz gładki...no SZZ myślę że już ostatecznie odpowie, Dzięki wyroPozdro
Wyro Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Piękne polskie miejsce trafiłeś. Nie pytam gdzie, ale myślę, że przy samej rzece na tej skoszonej trawie. Nigdy tam nie słyszałem, żeby ktoś się wbijał. A jeśli gdzie indziej to gratuluję, bo wiem, że lokalny poszukiwacz właśnie z Osęczyzny (zresztą bardzo fajny gość) wychodził w stronę mostku z piszczałą jak do roboty, codziennie:) A więc gratulacje tym większe!
Pablo.wpl Napisano 11 Maj 2011 Autor Napisano 11 Maj 2011 Nie będę ukrywał gdzie, nie nad rzeką bo tam nic nie piszczało konkretnego, w stronę dobrego po lewo na oranym, naprawdę przypadkowe trafienia, rów i w oranym polu, no kilka razy byłem i nic a ostatni raz jak tam byłem to proszę, po prostu fart.Czekamy na Szzpozdro
Wyro Napisano 11 Maj 2011 Napisano 11 Maj 2011 Aż tak dobrze nie pamiętam tej wsi, ale gratulacje tzw. mijaków, co potwierdza tezę, że nie ma doczyszczonych miejsc na 100%.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.