Skocz do zawartości

Nadrenia - ciekawe miejsca

ktos451

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
W wakacje mam zamiar jechać na jakiś miesiąc w okolice Essen do wujka, prosił bym o podanie mi ciekawych miejsc, wartych odwiedzenia związanych głównie (ale nie tylko) z II WŚ. Interesują mnie wszelkie fortyfikacje oraz muzea.
Wiem że do wakacji dużo czasu, ale zamieszczam ten wątek teraz i oczekuję kilku konkretnych propozycji miłego spędzenia czasu.

Pozdro.

ktos451
Napisano
Nikt nic nie wie, ja znam tylko Bergstein - i to z gry Call of Duty (Hill 400), i ewentualnie fort Eben - emael (Belgia). Nikt z was nie czytał książek o przeprawie przez Ren, nikt nie zna ciekawych miejsc oddalonych góra 200 km od Essen?
Napisano
Kawałek dalej polecam Ci zaporę w Möhne - słynną z bombardowania w roku 1943 (oczywiście do kompletu zapory Eder i Sorpe).
Już jako obiekt nie militarny ale warty zobaczenia rynek w Hattingen - fantastyczne stare miasto z charakterystyczną skręconą wieżą kościoła. W tym samym mieście polecam zobaczyć nieczynny tunel kolejowy Schulenburg Tunnel oraz wieżę Bismarcka.
Napisano
może z innej beczki...
Ren, granica między terenami podbitymi przez Rzymian a plemionami germańskimi - poczytaj historii terenu, na którym jesteś. Byłem u kolegi w Mainz nad Renem, stolicą prowincji rzymskiej Germania Superior, ale z wykrywaczem nie odważułem się wyjść...
Napisano
Ja chcę sobie trochę pozwiedzać, umilić czas i po oglądać coś co widać - sądzę, że z tej stolicy prowincji za dużo nie zostało.

PS nie mam wykrywacz,a do Niemiec jadę po to żeby na niego zarobić - czy orientujecie się w cenach tego typu rzeczy za naszą zachodnią granicą - poważnie myślę o F2 lub ACE 250

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie