ktos451 Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 Witam.W wakacje mam zamiar jechać na jakiś miesiąc w okolice Essen do wujka, prosił bym o podanie mi ciekawych miejsc, wartych odwiedzenia związanych głównie (ale nie tylko) z II WŚ. Interesują mnie wszelkie fortyfikacje oraz muzea. Wiem że do wakacji dużo czasu, ale zamieszczam ten wątek teraz i oczekuję kilku konkretnych propozycji miłego spędzenia czasu.Pozdro.ktos451
ktos451 Napisano 16 Maj 2011 Autor Napisano 16 Maj 2011 Nikt nic nie wie, ja znam tylko Bergstein - i to z gry Call of Duty (Hill 400), i ewentualnie fort Eben - emael (Belgia). Nikt z was nie czytał książek o przeprawie przez Ren, nikt nie zna ciekawych miejsc oddalonych góra 200 km od Essen?
woytas Napisano 16 Maj 2011 Napisano 16 Maj 2011 Kawałek dalej polecam Ci zaporę w Möhne - słynną z bombardowania w roku 1943 (oczywiście do kompletu zapory Eder i Sorpe).Już jako obiekt nie militarny ale warty zobaczenia rynek w Hattingen - fantastyczne stare miasto z charakterystyczną skręconą wieżą kościoła. W tym samym mieście polecam zobaczyć nieczynny tunel kolejowy Schulenburg Tunnel oraz wieżę Bismarcka.
ktos451 Napisano 17 Maj 2011 Autor Napisano 17 Maj 2011 Dzięki to już są jakieś propozycje, czekam na więcej.
maras2 Napisano 19 Maj 2011 Napisano 19 Maj 2011 może z innej beczki...Ren, granica między terenami podbitymi przez Rzymian a plemionami germańskimi - poczytaj historii terenu, na którym jesteś. Byłem u kolegi w Mainz nad Renem, stolicą prowincji rzymskiej Germania Superior, ale z wykrywaczem nie odważułem się wyjść...
ktos451 Napisano 20 Maj 2011 Autor Napisano 20 Maj 2011 Ja chcę sobie trochę pozwiedzać, umilić czas i po oglądać coś co widać - sądzę, że z tej stolicy prowincji za dużo nie zostało.PS nie mam wykrywacz,a do Niemiec jadę po to żeby na niego zarobić - czy orientujecie się w cenach tego typu rzeczy za naszą zachodnią granicą - poważnie myślę o F2 lub ACE 250
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.