Skocz do zawartości

okopy poznań strzeszyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam wszystkich.czy zna ktoś może ciekawe na strzeszynie byłem tam tzisiaj w lasku obok oczyszczalni i znalazłem troche ciekawych łusek polskich i nie tylko ale mam zamiar jeszcze w tych okolicach poszperać
Napisano
ja znalazłem około 60 łusek mauser z biciami dz 67 orzełek 38 radziecką lornetkę i pare pierdół ale miejsce ciekawę i mam zamiar poszperać przy jeziorku od strony kiekrza...
Napisano
z czystym sumieniem moge powiedzieć ze tak, a to ze wyszło jak wyszło to poprostu miałem pecha i znalazłem sie w złym miejscu o złym czasie...
  • 2 weeks later...
Napisano
no dodra, ja jade w te okolice w sobote od rana jak by co to dawać znać chętnie z kimś połarze bo samemu troszkę stypa...
Napisano
Eksplorowałem to miejsce parę lat temu, bardzo duzo przedmiotów swiadczących o zażartych walkach w tym rejonie. Pomimo dużej ilości łusek z orzełkiem obstawiałbym walki przy zdobywaniu Poznania pod koniec wojny.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam,polskie łuski zapewne pochodzą z manewrów lat 1937-1939 ,natomiast okopy z tego co się dowiedziałem od znajomych w dużej mierze pochodzą z Operacja Tarcza" z 1976,żródła nie wspomiją o intensywnych walkach w tej części Poznania,więc są to ślady potyczek grup niemieckich próbujacych się przebić na zachód,co zresztą potwierdzają znaleziska
Napisano
hehehe, a myslalem ze to tylko moja miejscowka :D Ta, lusek sporo, ale trafialy sie guziolki (nawet marynarskie), monetki, troche ammo (zostaly), obraczki ptasie. Moze jakies wspolne wykopki w tych rejonach?

Pozdrawiam!
Napisano
Na polu (bardziej to łąka niz pole) gdzie jest oczyszczalnia jest pas szerokosci 25-50m (oczywiscie nie zdradze gdzie dokladnie) tam wychodza moniaki o przekroju boratynka-reichs fenigi, na tym tez poletku trafilem zlota obraczke ;) i co najfajniejsze emblemat morrisa z grilla auta z 23 roku ktory skonsultowalem z pewnym brytolem kolekcjonujacym te samochody i bardzo go to zaciekawilo bo egzemplarzy tego auta nie bylo zbyt wiele.
Akurat w tamtym rejonie smigam wczasowo" od 3 lat i zawsze mnie zaskakuje. Jest tam rowniez miejsce gdzie stacjonowala 88-mka, rowniez wyszlo pare fantow. Jezeli ktos chce sie ustawic w tamten teren to zapraszam na prv albo gg: 4914159

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie