dziarson Napisano 8 Maj 2011 Autor Napisano 8 Maj 2011 witam wszystkich.czy zna ktoś może ciekawe na strzeszynie byłem tam tzisiaj w lasku obok oczyszczalni i znalazłem troche ciekawych łusek polskich i nie tylko ale mam zamiar jeszcze w tych okolicach poszperać
mensguth6 Napisano 9 Maj 2011 Napisano 9 Maj 2011 strzeszyn grecki,troche syfu wspolczesnego,ale trafiiaja sie calkiem fajne rzeczy np.gaski od TK.pozdr.
dziarson Napisano 9 Maj 2011 Autor Napisano 9 Maj 2011 ja znalazłem około 60 łusek mauser z biciami dz 67 orzełek 38 radziecką lornetkę i pare pierdół ale miejsce ciekawę i mam zamiar poszperać przy jeziorku od strony kiekrza...
dziarson Napisano 16 Maj 2011 Autor Napisano 16 Maj 2011 z czystym sumieniem moge powiedzieć ze tak, a to ze wyszło jak wyszło to poprostu miałem pecha i znalazłem sie w złym miejscu o złym czasie...
dziarson Napisano 17 Maj 2011 Autor Napisano 17 Maj 2011 byłem w okolicy naramowic ale tam nic nie wyszło...myśle jeszcze o lasku marcelinskim no ale jeszcze czytam o tym miejscu
nazwal Napisano 26 Maj 2011 Napisano 26 Maj 2011 witam Panowiemoże jakieś wspólne kopanko w okolicachjestem z naramowic i mam autko służbowePozdrawiam
dziarson Napisano 26 Maj 2011 Autor Napisano 26 Maj 2011 chcesz kopać dziury czy szperać po lesie? ;)pzdr.
dziarson Napisano 26 Maj 2011 Autor Napisano 26 Maj 2011 no dodra, ja jade w te okolice w sobote od rana jak by co to dawać znać chętnie z kimś połarze bo samemu troszkę stypa...
db Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 Eksplorowałem to miejsce parę lat temu, bardzo duzo przedmiotów swiadczących o zażartych walkach w tym rejonie. Pomimo dużej ilości łusek z orzełkiem obstawiałbym walki przy zdobywaniu Poznania pod koniec wojny.
mensguth6 Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 jest to byly poligon,czwiczono tam na Tk a takze tory strzeleckie piechoty.Uzywany bodajze od Iws do IIws,przez niemcow jak i polakow.
dziarson Napisano 12 Czerwiec 2011 Autor Napisano 12 Czerwiec 2011 dzindybry od czwartku mam urlop moze ktoś jest chętny na jakieś poszukiwania w okolicy poznania...?
panadam12 Napisano 12 Czerwiec 2011 Napisano 12 Czerwiec 2011 Witam,polskie łuski zapewne pochodzą z manewrów lat 1937-1939 ,natomiast okopy z tego co się dowiedziałem od znajomych w dużej mierze pochodzą z Operacja Tarcza" z 1976,żródła nie wspomiją o intensywnych walkach w tej części Poznania,więc są to ślady potyczek grup niemieckich próbujacych się przebić na zachód,co zresztą potwierdzają znaleziska
mensguth6 Napisano 13 Czerwiec 2011 Napisano 13 Czerwiec 2011 witam,czesc moich inf.pochodzi z ksiazki p.Aleksandra Rumella-Wsrod zmian i przemian.Dot.TKS i rowow strzeleckich.
Saper93 Napisano 18 Czerwiec 2011 Napisano 18 Czerwiec 2011 hehehe, a myslalem ze to tylko moja miejscowka :D Ta, lusek sporo, ale trafialy sie guziolki (nawet marynarskie), monetki, troche ammo (zostaly), obraczki ptasie. Moze jakies wspolne wykopki w tych rejonach?Pozdrawiam!
dziarson Napisano 19 Czerwiec 2011 Autor Napisano 19 Czerwiec 2011 jak juz mówiłem jest nas wielu...;)na wykopki jestem też chętny co sobote ewentualnie niedziela
Saper93 Napisano 20 Czerwiec 2011 Napisano 20 Czerwiec 2011 @dziarson sprawdz skrzynke ;) Jak ktos jest chetny to niech pisze na priv. Pozdrawiam!
dziarson Napisano 20 Czerwiec 2011 Autor Napisano 20 Czerwiec 2011 no widze ze się mała ekipa szykuje,bajera! zapraszamy zapraszamy...
topemo Napisano 23 Czerwiec 2011 Napisano 23 Czerwiec 2011 Na polu (bardziej to łąka niz pole) gdzie jest oczyszczalnia jest pas szerokosci 25-50m (oczywiscie nie zdradze gdzie dokladnie) tam wychodza moniaki o przekroju boratynka-reichs fenigi, na tym tez poletku trafilem zlota obraczke ;) i co najfajniejsze emblemat morrisa z grilla auta z 23 roku ktory skonsultowalem z pewnym brytolem kolekcjonujacym te samochody i bardzo go to zaciekawilo bo egzemplarzy tego auta nie bylo zbyt wiele.Akurat w tamtym rejonie smigam wczasowo" od 3 lat i zawsze mnie zaskakuje. Jest tam rowniez miejsce gdzie stacjonowala 88-mka, rowniez wyszlo pare fantow. Jezeli ktos chce sie ustawic w tamten teren to zapraszam na prv albo gg: 4914159
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.