Skocz do zawartości

Pojazdy wojskowe w Indochinach vol. VI

macvsog

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 140
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Nie wiem jak to się dzieje, ale zawsze jak już jestem pewny ż żadnych nowych fotek nie znajdę i będę mógł wkleić te uzbierane wcześniej to właśnie wtedy...

Coventry Mk I o nazwie własnej ARROGANTE" z 5 Regimentu Kirasjerów Królestwa Polskiego.
Nr 24.

Napisano
Ponieważ wymieniony został kilkakrotnie 5 Regiment Kirasjerów Królestwa Polskiego, to chyba dobrze było by zapoznać się z jego historią, dlaczego ma taką nazwę.
http://12pulkulanow.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=68:polskie-symbole-francuskich-kirasjerow-i-brytyjskich-huzarow&catid=36:ciekawostki&Itemid=65
Napisano

Coventry Mk I z 5 Regimentu Kirasjerów na terenie koszar (autor zdjęcia pisze o cytadeli, ale to raczej nazwa historyczna miejsca)w Thủ Dầu Một pod Sajgonem.
15 grudnia 1949 r.
Nr 25(a).

Napisano

To samo miejsce, ale ujęcie obejmuję teraz prawą stronę placu wewnątrz koszar. Zwracają uwagę białe obwódki na kołach pierwszego wozu.
18 grudnia 1949r.
Nr 26.

Napisano

Coventry Mk I z 5RC on nazwie własnej EPERVIER" (krogulec).
Tego dnia - 11 października 1949r. na placu przed ratuszem w
Thủ Dầu Một miała miejsce ceremonia wręczenia odznaczeń przez burmistrza tego miasta żołnierzom 5RC.
Nr 27.

Napisano

Ceremonia wręczania odznaczeń.
Zwracają uwagę proporczyki z białym orłem na trąbkach, ale najciekawsze stoi w tle...
Nr 28.

Napisano

I ten sam pojazd ale w lepszym ujęciu- Scout Car Humber z 5 RC z dobudowaną wieżą. Na wieży sztandar regimentu.

Niestety nie jestem w stanie odczytać nazwy własnej pojazdu, ale gdyby komuś ta sztuka się udała to proszę o wpis.
Nr 29.

Napisano

Scout Car Humber o nazwie własnej ALOUETT" z 5 RC (insygnium widoczne na bocznym włazie) z zainstalowaną wieżą i uzbrojeniem.
Tak zmodyfikowane Humbery miały w założeniu zastąpić wykruszające się z linii wozy Coventry MkI, co było chyba ardzo tymczasowym rozwiązaniem".
Fotografię wykonano 24 kwietnia 1950r. w okolicy Thủ Dầu Một.
Nr 30.

Napisano

Defilada. Z przodu Dodge WC 52, za nim WC 63 (czyli 6x6), a następnie ciężarówki GMC AFKWX-353 2.5t 6x6, a dalej (o ile się nie mylę) GMC CCKW-353z kontenerową zabudową.
Nr 38.

Napisano

I kolejne zdjęcie Cocventry MkI z 5 RC tym razem wóz o nazwie własnej RASPAIL II".
W tyle widać ciekawy pojazd- najprawdopodobniej ciężarówkę z nietypowo rozbudowaną i chyba opancerzoną paką".
Nr 41.

Napisano

I kolejne zdjęcia półciężarówek Dodge.
To wykonano 14 czerwca 1948 r. na drodze (a właściwie na zniszczonej przeprawie) pod Binh Thien.
Nr 42.

Napisano

Dodge Command Reconnaisance WC56 w scenerii małego miasteczka, choć uwagę zwraca stanowisko artyleryjskie i wieża" wartownicza przy grobli...
Nr 44.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie