aczer Napisano 27 Kwiecień 2011 Autor Napisano 27 Kwiecień 2011 Witam wszystkich serdecznie, kupiłem 250 i poczułem się do uczestnictwa w forum:) W związku z lokalizacją chciałem zapytać, czy któryś z kolegów ma jakiś namiar na miejsca w rejonie Lwówka Śląskiego? Czytałem o bitwie pod Płakowicami i usiłowałem zlokalizować miejsca w których można coś znaleźć. w internecie nie znalazłem niczego sensownego, wyszukiwarka tez na nic, miejscowi skierowali mnie w rejon CPN przy wylocie na Bolesławiec i zbocza po drugiej stronie Bobru za mostem na Brunów. Wykopałem kabłąk od wiadra, śrubę 17 i garść polmosów. Któryś z kolegów posiada plany bitwy z 1813? namiar na miejsca, którym chciał by się podzielić? ps. Książki kampania 1813" nie posiadam i oprócz oferty za 149zł na serwisie aukcyjnym nie jest dla mnie dostępna. Pozdrawiam!
wm Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 \"kampania 1813 nie posiadam i oprócz oferty za 149zł na serwisie aukcyjnym nie jest dla mnie dostępna." no to nieźle sobie ją cenią ja zakupiłem owa książkę za chyba coś koło 45 zł ale wtedy było to nowość w księgarniach. Po drugie po co kupować jak można wypożyczyć w bibliotekach może w okolicy posiadają w którejś z bibliotek. Polecam się udać do muzeum w Bolesławcu tam ją posiadają jak i inne pozycje zresztą pracownik z muzeum interesuję się wojnami napoleońskimi. Dodatkowo radze dobrze poszukać w internecie dość sporo na ten temat jest w tym także mapki, książki. Trochę wysiłku.Pozdrawiam
aczer Napisano 2 Maj 2011 Autor Napisano 2 Maj 2011 dzięki serdeczne, pomocni jesteście jak gwóźdź w d. Znaleźć plan czegoś innego niż Jena czy Austerlitz w gogle to prawdziwa sztuka a co dopiero Lwówek/Płakowice. Dzisiaj byłem i na czuja naszedłem na stok obfity w kartacze bliższe i odłamki kul, ale niestety nic poza tym
sza.man Napisano 8 Maj 2011 Napisano 8 Maj 2011 ...no i pod Płakowicami nic więcej nie znajdziesz bo tam od lat 70-tych co weekend ryte.Jak już to bujnij się polami na przełaj w kierunku Dębowego Gaju - tamtędy szło natarcie na Ruskich forsujących Bóbr koło Soboty.Jak już będziesz w Dębowym Gaju to połaź po pastwisku.O ile oczywiście gwóźdź w odbycie nie będzie przeszkadzał sie schylać
aczer Napisano 9 Maj 2011 Autor Napisano 9 Maj 2011 dzięki serdeczne sza-man! jak pogoda się utrzyma to w tygodniu się wybiorę. A tak poza tym to z jednej strony coraz trudniej znaleźć ciekawe miejsce, którego nie znalazł by ktoś przed nami a z drugiej nawet po tabunie poszukiwaczy zawsze coś tam raz na czas wyjdzie:)kumpel dał za wykrywacz 3k i nic nie znajduje, bo niema czasu jeździć...
aczer Napisano 16 Maj 2011 Autor Napisano 16 Maj 2011 byłem wczoraj w sobocie i dębowym gaju. Pola obsiane, niema co łazić, żeby tubylcy z widłami nie pogonili. Chodziłem po lesie na zboczu w dębowym gaju, ale tylko śmieci. Potem pojechałem do płakowic na zboczę przy torach, gdzie jest sporo odłamków, licząc na jakąś całą kulkę, ale lipa, chyba wszystkie im strzeliły...
maggajver123 Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 Witam, ja też od niedawna jestem posiadaczem kanarka 250 i w niedziele tydzień temu chodziłem po Płakowickich wzgórzach i miałem dwa trafienia są to kulki od muszkietu.
OloOcki Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 A kolega aczer tylko napoleońskie tematy? Ja 150 mam i też te rejony ;)
aczer Napisano 5 Czerwiec 2012 Autor Napisano 5 Czerwiec 2012 nie tylko napoleońskie, ale najchętniej. Fenigi i hakenkrojce jakoś średnio mnie kręcą a tego jest najwiecej
aczer Napisano 7 Czerwiec 2012 Autor Napisano 7 Czerwiec 2012 nie tylko, ale rzeczy poniemieckie" średnio mnie kręcą. Fenigów i hakenkrojców mam po uszy i szukam terenów, gdzie można znaleźć coś ciekawszego/starszego. W zeszłym tygodniu koło Mirska wygrzebałem saskiego miedziaka i guzik wyglądający na XIXw i to mnie bardziej kręci od tych wszystkich Gott mit Uns"
psychotata Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 Witam, a Pieszków już zwiedzałeś czy nie ?
sza.man Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 Koło Pławnej był główny obóz pruski podczas wojny siedmioletniej.Temat do kopania na długie lata.Pieszków to był fajny 20 lat wstecz
psychotata Napisano 13 Czerwiec 2012 Napisano 13 Czerwiec 2012 zgadzam się, została amunicja od rusznicy, zapalniki KTM'y i same śmieci. Po wojskach napoleońskich ani śladu ;)
OloOcki Napisano 28 Czerwiec 2012 Napisano 28 Czerwiec 2012 Ostatnio byłem to nawet i tego nie znalazłem ;)
sza.man Napisano 1 Lipiec 2012 Napisano 1 Lipiec 2012 ...ale w tych dołach, którymi poorany jest las w kierunku Zobten, to bankowo leży jakiś depozyt, tylko komu by się chciało po tym łazić....
dziabuch Napisano 31 Sierpień 2012 Napisano 31 Sierpień 2012 Jest ktoś chętny na całodzienne poszukiwania w okolicach Lwówka w niedzielę, 8 września?Interesuje mnie obóz wojsk Fryderyko Wielkiego z okresu wojny siedmioletniej, tj.Na zachód od Pławnej.Jestem też otwarty na inne propozycje czasowe i miejscowe.
mariusz1973 Napisano 4 Wrzesień 2012 Napisano 4 Wrzesień 2012 WitamDo aczeraJeżeli masz chęć moge dać ci namiary a nawet możemy razem pokopać. Na Napoleona jeżdze pare lat są sukcesy jestem z BolesławcaOdezwij się na E-mailamstaszak7@wp.plPozdrawiamMariusz
lz29937 Napisano 17 Wrzesień 2012 Napisano 17 Wrzesień 2012 Witam. Ja również jestem z okolic bolesławca. Chodzę po okolicach ale po napoleonie śladów nie widać. Jeśli któryś z kolegów organizować będzie jakąś wycieczkę chętnie się przyłącze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.