Skocz do zawartości
  • 0

Coś" w łusce (chyba materiał ;])

Kamil1994

Pytanie

Napisano

Witam. Jak wyżej. Było w łusce po mośku. Co ciekawe spłonka łuski nie jest zbita, a to coś" to materiał lub papier. Miejscówka gdzie była łuska 1-wojenna. Chyba, że komuś się nudziło i wepchał tam ten materiał, sam nie wiem. Czy zdarzyło się komuś coś podobnego? Dodam, że wyjąłem dopiero do połowy łuski, dużo tego ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę słaba jakość ale widać o co chodzi. Też ostatnio trafiłem na zatkanego mausera ale go nie rozbrajałem bo szkoda mi łuski, jest to łuska Jugosłowiańska (bicia: B T 3 36) spłonka zbita. Jest bardzo ciężka jak się weźmie do ręki, na wadze wychodzi nieco ponad 30g, w środku nie słychać żeby coś latało. Pocisk jest wbity jakoś do połowy. Może ktoś wie co ktoś mógł napchać do środka.

Napisano
Czy łuska była otwarta? Jeżeli nabój był elaborowany kordytem to po odparowaniu spowalniacza może bawełna pozostała w tej formie. Kordyt ma lotny rozpuszczalnik więc może tak się stało, ale to tylko teza.
Napisano
Elandil,wątpie czy w twojej kulce jest coś innego niż to co zwykle winno być:)

taka kulka miała coś około 28gram(standardowy pocisk)

dodaj do tego zawilgotniały proch(albo zwykłą ziemię) która zwiększyła masę,i korozje pocisku:)
Napisano
zgadzAM sie z innymi to sa cwiczebniaki, mi sie tez takie trafily,
a ten materiał to ie jest jakis filc? ano fakt jest,
mialem takiego moska ale pol na pol , pol filcu pol prochu , tez bez czubka mi sie trafil
Napisano
...Nie mam pojęcia czym jest ta wełna i jaką pełniła rolę, jeśli nietroceluloza to weź kałałek i podpal :)...
przybitka, uzupełnienie wagi, wypełnienie zmniejszonej dawki prochu
http://www.pkymasehist.fi/konekivaarit.html
platzpatrone 33
------------------------------
Amunicja ćwiczebna (ślepa) - rodzaj amunicji przeznaczonej do pozorowania strzelań lub wybuchów. Amunicja ćwiczebna posiada pociski (bomby lotnicze, granaty artyleryjskie, głowice pocisków rakietowych) wypełnione materiałem obojętnym (gips, cement, pak) dzięki czemu zachowuje identyczne właściwości balistyczne jak amunicja bojowa. Czasami pociski amunicji ćwiczebnej są wypełnione substancją dymotwórczą ułatwiającą określenie punktu upadku.
Ćwiczebna amunicja strzelecka posiada pociski z drewna lub tworzywa sztucznego ulegające zniszczeniu po opuszczeniu lufy, albo pozbawiona jest pocisków całkowicie. W strzeleckiej amunicji ćwiczebnej do broni osobistej nie ma w ogóle pocisków.
--------------------------------
Amunicja szkolna - jest to amunicja służąca do nauki posługiwania się bronią lub do nauki o budowie i sposobach użycia amunicji bojowej. Wykonana jest podobnie jak amunicja bojowa, lecz pozbawiona elementów ogniowych. Do nauki o budowie amunicji używa się amunicji szkolnej o różnych przekrojach.
Napisano
W łusce znalazłem kiedyś kawałek gazety niemieckiej w świetnym stanie. Ktoś przerobił nabój ostry na ślepaka wyrywając pocisk i zapychając otwór gazetą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie