DOMILUD PL Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Witam panowie. Dziś święto więc nie wypada buszować z saperką po lesie, ale delikatny spacerek z pieskiem jak najbardziej. Niedaleko miasta PGNiG układa nowy gazociąg z Niemiec do Polski. Na razie na długości kilkunastu km wyorano pas ziemi o szerokości ok. 4m i głębokości o,5m. Postanowiłem przejść kawałek z pieskiem bez wykrywacza wzdłuż wykopu. Po pół godzinie trafiam na Feldflasche M31 z biciami FSS38. Leży na wierzchu. Co prawda zgnieciona, no ale lepszy rydz niż nic. Czasami warto pobuszować po świeżych wykopach na rurociągi, choć to podobno zastrzeżone dla archeologów. Dzięki, panowie z PGNiG. Jutro idę w drugą stronę, chyba też bez wykrywacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Szwagier jest operatorem koparki i kopie pod kanalizę, rurociągi i inne takie, nie raz opowiadał że wykopali jakiś szkielet, lub niewypały albo fargmęty jakiś starych fundamentów ale szefostwo zakazało zgłaszać takie rzeczy do konserwatora zabytków bo zaraz po zgłoszeniu zamyka się taką budowę i wchodzą archeolodzy a Ci z kolei to istne żółwie i lenie zamykają budowę i ich to nie interesuje że są terminy... tak więc lepiej jak coś się znajdzie to zakopać spowrotem i nie ma problemu bo wiadomo że terminy gonią i tak dalej... trochę to smutne ale taka rzeczywistość, jak by ci wszyscy archeolodzy trochę się ogarneli i wzieli za uczciwą pracę to może dużo ciekawych rzeczy było by odlalezione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Masz racje kolego tak właśnie jest sam pracowałem przy budowie sieci telekomunikacyjnej w latach 1997 do 2000,i nieraz słyszałem takie teksty zakopac, zostawic jak coś to nie my.Młody byłem i roboty trza było w owych czasach pilnowac to człowiek nic nie gadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 5 Maj 2011 Share Napisano 5 Maj 2011 Patrząc na to z drugiej strony zasypując to zostawiamy coś dla przyszłych pokoleń :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz_skarbów Napisano 6 Maj 2011 Share Napisano 6 Maj 2011 On przeważnie kopie w miastach np w poznaniu budują chodniki lub kopią fundamenty pod budynki i inne... wydaje mi się, że te zasypane rzeczy tracimy bezpowrotnie bo tam już nikt kopał nie będzie a z wykrywką też nikt nie będzie chodził :D Uważam, że na po takich budowach powinni jezdzić jacyś konserwatorzy czy archeolodzy i co jakiś czas patrzeć co się dzieje, pogadać z robotnikami - dać na flache to od razu by była inna gatka :)Bo naprawde bardzo często coś znajdują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profos Napisano 6 Maj 2011 Share Napisano 6 Maj 2011 pod miejscowością Biała/opolskie pracownicy kopiący rów koło drogi też wykopali stanowisko ze szkieletami żołnierzy niemieckich. Szef kazał ich z powrotem zakopać bo czas gonił.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.