obelix Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Witam. Mam problem ze żniwiarką srebrną 1zł 1925 gdyż ogólnie monetka jest piękna, wyraźne kształty ale jest ,,ubrudzona,, farbą...i mam pytanie da sie jakoś to tak zrobić aby zmyć tą farbe ale nie uszkoszić monety ani aby niestraciła koloru?Myślałem nad rozpuszczalnikiem tylko niewiem czy jest bezpieczny nieuszkodzi monety niestraci koloru? Chciałbym aby zmyło sie to tak jakby wgl nigdy tego nie było. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obelix Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2011 zarówno awers i rewers jest w farbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 23 Kwiecień 2011 Share Napisano 23 Kwiecień 2011 Spróbuj amoniakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Kwiecień 2011 Share Napisano 23 Kwiecień 2011 Raczej acetonem.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obelix Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2011 a tym acetonem to sprawdzony sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 24 Kwiecień 2011 Share Napisano 24 Kwiecień 2011 Skoro kolega Cyrograf15 mówi że tak to na stówę tak będzie. Z resztą aceton to tylko mocny rozpuszczalnik więc monetki Ci nie zje. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Kwiecień 2011 Share Napisano 25 Kwiecień 2011 Sposób NIE sprawdzony. Nigdy nie czyściłem srebrnej żniwiarki z farby! Aceton to mocny i dość uniwersalny rozpuszczalnik, samego metalu nie ruszy. Natomiast zanieczyszczenia powinien.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 25 Kwiecień 2011 Share Napisano 25 Kwiecień 2011 Zabierz żonie zmywacz do paznokci [aceton] na wacik i spróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.