Skocz do zawartości
  • 0

Szabla sygnatura W73

sigis3

Pytanie

Napisano

Witam! Proszę o pomoc w identyfikacji tej pięknej (dla mnie przynajmniej) szabli. Sygnatura na głowni T (?)A.HERM ,dalsza część trudna do odczytania.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W szabli, pod nazwiskiem wykonawcy najczęściej był jeszcze napis Solingen"...

Bagnecik OK. Co prawda nie zapasowy, ale bardziej „przepustowy”. Komercyjny bagnecik kupowany przez żołnierzy dla potrzeb własnych - szpan na przepustce, pamiątka z wojska itd...
Mozliwe, że pochwa do takiego bagnetu, ale w wersji dłuższej- porownaj jej wymiary z długością głowni.
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Sygnatura słabo widoczna, jak się dobrze przypatrzeć to widać jakiś napis pod F.A.HERMES, lepiej na zdjęciu niż w realu. Wyczytałem na jakimś forum, że F.A.Hermes był raczej dostawcą, handlowcem, niż producentem. Poza tym, jeśli to model 1873, to wygląda na początek produkcji, może być trochę niedopracowane. Czyżby Niemcy takie starocia z magazynów wyciągali, bo szablę można powiązać z IWŚ i działaniami na wschód od Warszawy w roku 1915. Pozdrawiam
Napisano
Jakiego starocia ?! Mam starsze gadżety, a mógłbym nimi niejedną wiejską zabawę rozpędzić. Działała, więc czego więcej oczekiwać ??

;-)
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
A tak na marginesie, pięknie leży w dłoni, nie za ciężka, ładnie wyważona, bez zbędnych duperelków. W końcu na wschód Niemcy rzucili rezerwy, pewnie powyciągali z magazynów wszystkie zapasy. Pozdrawiam
Napisano

Witam! Proszę o pomoc w identyfikacji tej pięknej (dla mnie przynajmniej) szabli. Sygnatura na głowni T (?)A.HERM ,dalsza część trudna do odczytania.

Napisano
Dzięki, trochę patrzyłem, ale szable to nie mój temat, więc nawet nie wiem gdzie szukać, bo jakaś szególnie popularna ta szabelka raczej nie jest.
Napisano
Ta cyferka 73" pod literką W" to pierwsza literka z imienia panującego, oraz rok w którym Twoja szabla rozpoczęła wojskową służbę (rok 1873).
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
Takie też były moje przypuszczenia co do roku. Wzór 1811 to raczej nie jest, więc jaki? Rączka drewniana, wygląda bardzo prymitywnie (ale oryginalna). I niestety nie moja :( . Zagubiona prawdopodobnie w czasie IWŚ. Pozdrawiam
Napisano
Znalazłem na Allegro podobną, opisaną jako Pruska szabla ułańska wzór 1873". Czy to może być właśnie ta? I może ktoś zidentyfikuje producenta?
Napisano
Co do producenta: gdybym na jakiejś loterii miał obstawiać, to moim typem byłby Friedrich A. Hermes (przed nazwiskiem w puncy same pierwsze literki, czyli „ F .A. Hermes” ).

Pozdr,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie