bojmir Napisano 19 Kwiecień 2011 Autor Napisano 19 Kwiecień 2011 witam wpadła mi taka kurtka wygląda na wz 36(7 guziorów)proszę o pomoc w id
polsmol Napisano 19 Kwiecień 2011 Napisano 19 Kwiecień 2011 Czy materiał z którego zostały uszyte jest identyczny czy to tylko złudzenie na zdjęciach?
Łukasz Napisano 19 Kwiecień 2011 Napisano 19 Kwiecień 2011 Witam!Słabe te fotki. Cieżko cokolwiek powiedzieć. Ta druga nie jest na pewno żadną przeróbką z popularnej KBW.wz. 19 szyto przez wiele lat na przeróżną modłę. Bywały różnice w ilości guzików. Pozdrawiam, Łukasz
banginghunter Napisano 19 Kwiecień 2011 Napisano 19 Kwiecień 2011 Wyglądają na polskie, ale te podszewki jakieś dziwne no i materiał, może to jakieś filmowe czy z teatru rekwizyty ?
bojmir Napisano 19 Kwiecień 2011 Autor Napisano 19 Kwiecień 2011 witam wpadła mi taka kurtka wygląda na wz 36(7 guziorów)proszę o pomoc w id
bojmir Napisano 19 Kwiecień 2011 Autor Napisano 19 Kwiecień 2011 a druga jakaś szeregowca wygląda jak wz 17( 6 guziorów)
polsmol Napisano 19 Kwiecień 2011 Napisano 19 Kwiecień 2011 Ta pierwsza przypomina powojenną odmianę wz. 36. Widać jeszcze pewne wpływy przedwojenne w sposobie szycia. Ta druga to to jakiś dziwoląg. Na mój gust jest to KBW upodobnione do kurtki wz. 19. Widziałem kiedyś podobne wynalazki w Łódzkiej Wytwórni Filmowej. Jeśli to nie problem prześlij mi zdjęcia w większej rozdzielczości na: polsmol1@wp.pl . Chciałbym zobaczyć np. fakturę materiału.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 18:45 19-04-2011
polsmol Napisano 20 Kwiecień 2011 Napisano 20 Kwiecień 2011 ŁukaszuZ całą pewnością to 6-cio guzikowe coś nie jest wariantem wz. 19. Też myślałem o kurtce wyjściowej podoficera zawodowego, ale krój zupełnie się nie zgadza. To jest, moim zdaniem, powojenna kurtka sześcioguzikowa przerobiona na podobieństwo wz. 19 albo po porostu częściowo spruta przez kogoś. Pisząc KBW nie miałem na myśli kurtek z lat 80-tych. Co do tej 7-io guzikowej to też uważam, że jest powojenna. Wskazuje na to umiejscowienie najwyższego guzika i dzielone plecy. Jej stan jest całkiem niezły więc warto ją zachować.
bojmir Napisano 19 Kwiecień 2011 Autor Napisano 19 Kwiecień 2011 czytałem, że były też wz 27 (sześć guziorów) ale chyba tylko dla oficerów. Ta 7mio guzikowa podobna do mobilizacyjnych ON , były też podobne dla SPP i SP przed wojną.
bojmir Napisano 19 Kwiecień 2011 Autor Napisano 19 Kwiecień 2011 sorkiguziorów brak, w tej 7dmio guzikowej prawdopodobnie z pagonów odpruta gwiazdka.
Pytanie
bojmir
witam wpadła mi taka kurtka wygląda na wz 36(7 guziorów)proszę o pomoc w id
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.