Skocz do zawartości

Omega 8000 pierwsze kroki.

bero501

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, Od wczoraj jestem posiadaczem nowej Omegi 8000 PRO (+ cewka DD). Nie wiem czemu wykrywacz nie pokazuje mi wartości Fe2O4 chyba tak to się pisze;). Nie umiem dostroić go do gruntu. Oraz nie wiem czemu ma tak mały zasięg monet garrett ace 250 z którym wcześniej kopałem miał takie same osiągi co do monet. Z góry dziękuję ;)
  • Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Odpowiem krótko
1 gr ace250 grunt 13 cm
omega cewka 10' 18 cm grunt
11' 21 cm
To ile człowieku monet od wczoraj nakopałeś że w ten sposób miarkujesz ??
Napisano
Dyskryminację ustaw na 16 powyżej może maskować niektóre cele. Z gruntem 20 jeszcze się nie spotkałem, w instrukcji dokładnie masz wyjaśnione jak omege dostroić. Od liczby jaka Ci wyjdzie odejmij ok. 15 jednostek wtedy będzie najbardziej stabilna.
Napisano
właśnie coś mi chyba nie wychodzi z tym gruntem . Prawe pokrętło mam na AT lewe do usłyszeniu sygnału Ja słyszę gdy mam na maxa trzymam GND GRAB i pompuje" po ok. 12 pompnięciach zmienia się wartość od 1 do 8 wtedy puszczam GND GRAB . Próbowałem dłużej tak jak mówili w instrukcji by sie zmieniała 1 do 2 wartość, ale nie potrafię . A wiecie czemu nie pokazuje mi FE3O4?
Napisano
Najpierw sprawdź czy w ziemi nie ma metalowych przedmiotów, jeśli nie będzie, będziesz mógł wykrywacz dobrze dostroić. Prawe pokrętło na AT lewe ustawiam mniej więcej na godz. 13 przytrzymuje GND GRAB. Nie liczę ile razy pompuje cewką nad gruntem, tyle razy aż wartość stanie w miejscu bądź zmienia się o 1-3 wartości, zwalniam i obniżam wartość o 15 jednostek. Nie wiem o co chodzi z tym Fe 203 , 304? Po prawej u góry masz wskaźnik mineralizacji magnetycznej gruntu. Szczerze nie przywiązuje do niego zbyt dużej wagi.
Napisano
Nie trzeba niczego obniżać o 15 jednostek, ktoś kiedyś coś napisał a teraz wszyscy powtarzają . Wciskasz przycisk Ground grab kilka razy pompujesz , czy to takie trudne hehe.
Napisano
Przy testach w domu może nic nie wskazywać, chodząc np. po polach, lasach powinien non stop wskazywać mineralizację, odczyt jest aktualizowany co sekundę. Jeśli mimo to nie będzie nic wskazywał, chyba warto zainteresować się reklamacją.
Napisano
Wegner, z tym Fe3O4 chodzi koledze zapewne o miernik poziomu tlenków (żeby lepiej zidentyfikować zardzewiałe żelazo, które jest pokazywane jako kolor, jednostek 98-99). Ten miernik to te słupki w prawym górnym rogu. To nie jest, jak napisałeś wskaźnik mineralizacji magnetycznej gruntu" tylko wskaźnik żelaza w żelazie" ;) A właściwie rdzy w nim. Także on nic nie będzie pokazywał odnośnie mineralizacji gruntu bo on od tego nie jest.

Kolego bero501 - proszę wykonać taki mały test.

Prawym pokrętłem ustawić poziom dyskrymy na MINIMALNY (ale NIE na AT!!!). Reszta ustawień standardowo. Teraz proszę pomachać monetą. Wskaźnik (tlenków, po prawej u góry w rogu) nie powinien wskazywać nic.

Teraz proszę wziąć bardzo skorodowane żelazo, ale tak skorodowane, żeby sygnał od rdzy był taki, jak na srebro, czyli w granicach 80-90. Jeśli nie masz takiego żelaza, to podobne, byle by nie dawał sygnału na IRON a był mocno skorodowany. Teraz wskaźnik ten powinien wskazywać 3 kreski lub więcej, w zależności od stopnia skorodowania.

Jeszcze odnośnie strojenia do gruntu. Tutaj Piotrek (czytaj LIBERTY121212) miał taki problem ze swoją Omegą, że musiał odejmować kilkanaście jednostek ręcznie od automatycznego dostrojenia. Nie każda jednak tak ma. Najpierw przełącz się na AT. Pomachaj cewką, czy nie ma żadnego sygnału na obszarze 0,5m x 0,5m. Teraz wciśnij Gnd Grab i podnosząc i opuszczając cewkę (pompując) czekaj, aż sygnał PRAWIE, ale nie do końca zniknie. Jeśli wykrywacz został prawidłowo dostrojony do gruntu, machanie w trybie AT nie powinno dawać fałszywych sygnałów. Jeśli jednak takie występują, to trzeba wprowadzić ręczną korektę, a wskaźnik łędu ziemi" (nad lewym pokrętłem, po lewej stornie od cyfr ID) powinien dawać jakieś segmenty w dół lub w górę.

Pozdrawiam!
Napisano
Heh, gdyby się głębiej zastanowić... to tak, służy do wskazywania mineralizacji, ale nie tylko... bo im bardziej żelazo skorodowane, to tym bardziej bije na lepszy kolor, a te wskaźniki pokazują ile jest rdzy w danym obiekcie. Ja się zawsze na to pod tym kątem patrzyłem i zadziałało ;)

I właśnie to mają do siebie instrukcje czy opisy innych - że w praktyce jest czasami inaczej ;)

Pozdrawiam!
Napisano
Wiotam
Jestem nowy i zielony, detektor mam od 2 tygodni. W terenie jeszcze nie byłem. Próba na ogródku i wszystko ok, ale jak doszło do strojenia gruntu to poległem.

Czy przed dostrajaniem do gruntu trzeba poprzedzić to jakimiś ustawieniami np. ID, lub coś jeszcze innego ???
Ja to robię tak:
1. AT- pokrętło do oporu w przeciwnym kierunku do wskazówek zegara.Aż za punkt oporu.
2. Następnie pokrętło SENS do momentu usłyszenia dzwięku.
3. Naciskam i trzymam GND GRAB, wtedy włącza się dzwiek ja zaczynam pompować i nie wiem, czy mam trzymać GND, czy nie co dalej robić???
Prosiłbym kolegów o pomoc- o wytłumaczenie mi tej kwestii. Kolokwialni mówiąc wytłumaczyć jak krowie na rowie"
Napisano
Trzymasz i pompujesz tyle czasu dopóki wartość mineralizacji nie będzie się zmianiać o więcej niż 3 kreski . Jak zmienia się o 3 kreski max. to puszczasz .
Napisano
Dziękuję za pomoc jutro potestuje. Jeśli ma ktoś jakieś porady lub uwagi na temat omegi chetnie poczytam. Moja przygoda dopiero się zaczyna, więc jestem otwarty na każdą pomoc:)
Napisano
Witam, odświeżam wątek ponieważ dziś testowałem wykrywacz i wskaźnik w prawym górnym rogu wskazuje mi tak jak mówił kolega Enders przy zerdzewiałych przedmiotach się podnosi. Czy to dobrze czy źle bo już nie wiem czy wskazuje mineralizacje czy przedmioty zardzewiałe ?
Napisano
Mineralizacja sracja. Wpisz w googlach magnetyt, Fe3O4, rdza i ruda żelaza. Dowiesz się że to wszystko tlenki żelaza (II lub III). A ponieważ to praktycznie to samo, to wskaźnik Fe3O4 pokazuje podwyższoną zawartość Fe3O4 w przypadku rdzy jaki i gleby.
Trochę pomyślunku bo się pociąć idzie.
Napisano
Kolego bero501 : proszę przeczytać jeszcze raz uważnie instrukcję - tam jest podane do czego służy ów wskaźnik, oraz jak poprawnie dostroić sprzęt.Odnoszę wrażenie ,że kolega nie zapoznał się i instrukcją, tylko odrazu uderzył" ze sprzętem w teren ...
Wskaźnik ten pokazuje zawartość tlenków żelaza w wykrytym przedmiocie - im więcej kresek tym większe prawdopodobieństwo,że jest to żelaztwo - gdy pokazuje jedną kreskę lub nic, to z pewnością jest to przedmiot wykonany z metalu kolorowego ( miedź, mosiądz, srebro, złoto )
I tyle w temacie.
Napisano

Następny AS. Sam sprawdź instrukcję i nie rób z innych idotów.
Zwiększone wskazania nad żelaznym, skorodowanym przedmiotem to efekt uboczny od tego do czego został stworzony. W przypadku gleby bogatej w rudy żelaza wskaźnik może zawędrować na sam szczyt. I nad przedmiotem żelaznym lekko skorodowanym zmniejszyć swoje wskazanie. Po drugie jest odświeżany raz na sekundę więc jego użytkowa wartość spada.

Napisano
Ok :-) Masz ABSOLUTNĄ rację.
Prawdziwi experci są wśród nas i czuwają nad wszystkim:-) Wiem jak działa ten wskaźnik i jaka jest rzeczywista jego przydatność w trakcie poszukiwań.Już się nie odzywam. Bawcie się sami i powodzenia :-)
Napisano
Przeczytałem instrukcję uważnie mój wykrywacz nie wskazuje wogóle ani jednej kreski gdy chodzę po polu dopiero gdy najadę na przedmiot zardzewiały wtedy pokazuje od 2 do 3 kresek i to mnie martwi. A.D.M. zapewniam, że zapoznałem się z instrukcją zanim poszedłem kopać i wiem już jak dobrze dostroić do gruntu.
Napisano
No to źle bero501? Że nie masz ziemi bogatej w żelastwo? Hmmm... Jeśli ten wskaźnik ma tak działać to ja bym się cieszył z wskazania na 0 ;)

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie