nomyss Posted April 15, 2011 Author Share Posted April 15, 2011 Witam Dziś trafiony już zidentyfikowany ale mam pytanie - skąd się tam wziął ? Estonia nie była wrogiem III Rzeszy a wręcz sprzymierzeńcem... czy może to być pamiątka po oddziałach z personelu strażniczego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 pamiątka po jeńcu wojennym zapewne. mój pochodzi właśnie z terenu takiego obozu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nomyss Posted April 15, 2011 Author Share Posted April 15, 2011 Ale skoro Estonia została wchłonięta przez ZSRR to jedyną armią tam walczącą była ichnia. Z tego co wyczytałem Niemcy byli witani jako wyzwoliciele a miejscowi garneli się do W-SS i WH więc na status jeńca mieli małe szanse raczej właśnie po 2 stronie drutów :) Chyba że to z jakiś łachmanów dla jeńców sprowadzonych... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted April 15, 2011 Share Posted April 15, 2011 weź pod uwagę, że datowanie tego guzika obejmuje I i II WŚ ... tak lekka ręką, bo szczegółowych danych nie widziałem.Mój pochodzi z Czarnego, gdzie były guziki całej Europy i tylko na jednym terenie - obozu jenieckiego.Masz w pobliżu obóz jeniecki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nomyss Posted April 15, 2011 Author Share Posted April 15, 2011 Jeden z większych tytułowy IB ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.