Skocz do zawartości

Sępólno i okolice.

cobra10225

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
A czy nie dało by rady zlokalizować tego Stuga IV i go wyłowić jakoś z tego bagna ? Powinien być dobrze zachowany.
  • Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano
Koledzy ja tych czolgow z palca nie wyssalem, jesli nie znacie sie na historii nie moja wina :( Ja w reku mialem dziennik 4D.Pancernej dywizji, byly tam opisane walki w okolicach przepalkowa na poczatku lutego 1945r, zachwile bedziecie pisali daj skan dziennika a nie kity wciskasz ..... zapewne powiece ze czegos takiego nie bylo i ze w 1999 stuga nie wyciagneli ...... Jedzcie do muzeum w Bydgoszczy i sami przeczytajce ...... To wszystko co mam do powiedzenia, acha jeszcze dzieki wikipedi czegos sie dowiecie ...
Napisano
Ale kto Ci na litość boską sugeruje, że wyssałeś jakieś czołgi z palca?

zapewne powiece ze czegos takiego nie bylo i ze w 1999 stuga nie wyciagneli" - a ja Ci powiem, że to zdarzenie miało miejsce w drugiej połowie sierpnia i byłem tam dzień później i wyciągnąłem parę detali, m.in. czołgowe MG-34, byłem tam też rok wcześniej z kolegami i wyciągnąłem z półtorej tony części czołgowych, niekoniecznie od Stuga. A Ty co zrobiłeś w temacie Przepałkowa, poza trzymaniem w ręce dziennika 4DP?

Btw. Stug to nie czołg tylko działo samobieżne.
Napisano
Moze ie 1.5 tony zlomu nie wyciagnalem :) ale badziewia typu liczniki ogniwa gasienicy sie znalazlo... Glownie nic ciekawego w teren chce sie wybrac jeszcze raz na poczatku maja
Napisano
A ma ktos z kolegow jakas lektorke do poczytania w PDF ?? Czy moze jakies linki do ciekawych artykulow ?? Chodz by i nawet tytuly ksiazek o walkach na terenie powiatu sepolenskiego by mnie zadowolily. Pozdro
Napisano
Mam jeszcze jedno pytanie, nie wiem czy to prawda czy mit. Ojciec opowiadal mi jak byl maly to mieszkal w Lutowie, chodzac z kolegami natrafili na jakies okopy, gdy byl juz wiekszy(w wieku 25 lat) poszedl tam z kolega z lopatami, zlalezli wiele pociskow lusek itp od flakow, od miejscowego dowiedzial sie ze tam stala bateria przeciw lotnicza. Moje pytanie, prawda czy falsz ?? Nie mniej jednak z ojcem sie umowilem ze sprawdzimy teren z wykrywka latem ...
Napisano
Moze na wstepie cos takiego??

Monografia Sępólna Krajeńskiego

Od 28 wrześnie 2010 r. można będzie nabyć długo oczekiwaną monografię „Dzieje Sępólna Krajeńskiego”. Książka zwiera 688 stron i podzielona jest na 2 części. Poszczególne rozdziały opracowali:
Jolanta Szałkowska - Łoś, Józef Łoś: „Sępólno Krajeńskie w świetle źródeł archeologicznych. Sławomir Łaniecki: „Średniowieczne dzieje Sępólna Krajeńskiego (do roku 1466) Andrzej Mietz: „ Sępólno Krajeńskie w czasach staropolskich (1466 – 1772) Jerzy Szwankowski: „Sępólno Krajeńskie w latach 1772 – 1920 Zdzisław Biegański: „Sępólno Krajeńskie w latach Drugiej Rzeczypospolitej (1920 – 1939) Włodzimierz Jastrzębski: „Sępólno Krajeńskie w latach wojny i okupacji. Tomasz Fiałkowski: „Sępólno Krajeńskie w latach 1945-1989 Grażyna Kędzierska, Eugeniusz Szwochert: „Sępólno Krajeńskie w okresie III Rzeczypospolitej Polskiej” Jan Dorawa: „Szkice z dziejów wsi podsępoleńskich Grzegorz Tomasik: „Rzymskokatolicka parafia św. Bartłomieja w Sępólnie Krajeńskim w latach 1945-2010 Leszek Skaza: „Wybrane pomniki kultury materialnej Sępólna Krajeńskiego i okolic Łukasz Jakubowski: „Sport w Sępólnie Krajeńskim” Grażyna Mażejko, Kasper Mażejko: „Walory krajoznawcze i turystyczne ziemi sępoleńskiej”.
Napisano
Mam tę książke i nic ciekawego o walkach w 45 tam nie znajdziesz :) Żadnych konkretów niestety, informacje zdawkowe, ogólnie dostępne w necie i literaturze. Komierowo-Przepałkowo schodzone na maksa, próbowałem w nieco dalszej okolicy w oparciu o stare mapy, trzeba się nachodzić żeby coś kopnąć. Przed świętami mam wolne więc zapraszam na kopanie :)
Napisano
Planuję wypad w sobote:) Chyba, że zaskoczy mnie pogoda lub co bardziej prawdopodobneżona:D Potem w tygodniu wtorek lub środa;) Daj znać, masz namiary
  • 2 weeks later...
Napisano
Tak bywa, chodziłem całą środę, co prawda okolice Chojnic, tzw droga Napoleońska, kilometry pól w nogach i takiej kichy jeszcze nie miałem :/ Wyszla jedna fajna ozdoba, chyba broszka, jak oczyszczę pójdzie do id.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie