Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecki bakelitowy dekiel - od radia?

arsaces

Pytanie

Napisano

Witam! Mam prośbę o pomoc w identyfikacji bakelitowego dekla o średnicy 40 mm i grubości 13 mm z niemieckim napisem Einstecklampe" - lampa wtykowa". Wewnątrz znajduje się mosiężny krążek ze sprężynującymi blaszkami oraz w środku nagwintowany otwór. Przemiot pochodzi ze Świnoujścia. Wygląda na jakiś element od radia, może radiostacji albo radaru :-), bo chyba tu chodzi o jakąś lampę radiową. Zamieszczam poniżej dalsze zdjęcia. Dziękuję! Michał.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zastanawiam się, czy to nie jest jeden z przyrządów do wyciągania lampy - link:
http://www.oldradioworld.de/military.htm chociaż tu wyglądają one inaczej...
Napisano
Wyraz Lampe" dotyczy ogolnie po niemieckiego oswietlenia, natomiast polska lampa elektronowa (Dioda ,trioda itp.) to z kolei po niemiecku: Röhre".

Pozdrawiam
Napisano
Sorry, dopiero dzisiaj zajrzałem na forum, bardzo dziękuję - i oczywiście poproszę o fotkę, czy chodzi tu o lampę od radiostacji? Pozdrawiam Michał
Napisano

Witam! Mam prośbę o pomoc w identyfikacji bakelitowego dekla o średnicy 40 mm i grubości 13 mm z niemieckim napisem Einstecklampe" - lampa wtykowa". Wewnątrz znajduje się mosiężny krążek ze sprężynującymi blaszkami oraz w środku nagwintowany otwór. Przemiot pochodzi ze Świnoujścia. Wygląda na jakiś element od radia, może radiostacji albo radaru :-), bo chyba tu chodzi o jakąś lampę radiową. Zamieszczam poniżej dalsze zdjęcia. Dziękuję! Michał.

Napisano
Mógłby być, chociaż otwór centralny w dekielku jest nagwintowany, ale pytanie - jaką rolę spełniałby dekielek - czy do zwierania np anody z którąś z siatek? Pozdrawiam Michał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie