talgo Napisano 30 Marzec 2011 Autor Share Napisano 30 Marzec 2011 W minioną sobotę przy ul. Mickiewicza w Karpaczu ekipa budująca dom wykopała przedmiot przypominający berło. Na razie nie wiadomo ile przedmiot ma lat i do czego służył. To wykażą szczegółowe badania. Obecnie znalezisko przekazano do Muzeum Karkonoskiego w Jeleniej Górze. – Drewniany przedmiot przypominający berło zauważyliśmy w ziemi na głębokości około półtora metra podczas kopania fundamentów budowanego domu. Dawniej na tym terenie był budynek, który został przez nas wyburzony. Znalezisko zgłosiliśmy do odpowiednich służb, które zabezpieczyły przedmiot – mówi Jarosław Korzycki z Invest Bud z Jeleniej Góry. Znalezisko trafiło do Muzeum Karkonoskiego, gdzie czeka na szczegółowe badania archeologiczne. - Ciężko jest określić co to za przedmiot i z jakiego jest okresu. Najprawdopodobniej pochodzi z czasów nowożytnych. Może mieć około 100 – 200 lat, ale na wydawanie w tej sprawie jakichkolwiek opinii trzeba zaczekać do zakończenia badań – mówi Tomasz Wrocławski, inspektor ochrony zabytków terenowego oddziału Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Zabytków w Jeleniej Górze.http://www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=8472 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastlegion Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 Nawet w Teleexpressie mówili.http://tvp.info/teleexpress/wideo/30032011-1700/4126045Od 00:11:37Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacollo Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 jak nic czarodziejski kostur gandalfa białego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 30 Marzec 2011 Share Napisano 30 Marzec 2011 Spora ta różdżka :)...http://www.jelonka.com/news,single,photos,article,33133,p,0#photos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 31 Marzec 2011 Share Napisano 31 Marzec 2011 wygląda ze on zgubił pryma aprilis jest jutro wiec trzeba będzie zrewidować nasza historie Hobbici żyli pod Karpaczem ))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomciuncio Napisano 1 Kwiecień 2011 Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Słyszałem,że obok znaleziono rycerza w złotej zbroi i szkielet smoka... a swoją drogą kto wymyślił ten żart? Pozdrawiam Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m4sherman Napisano 1 Kwiecień 2011 Share Napisano 1 Kwiecień 2011 Ten smok to był Nazgul;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 3 Kwiecień 2011 Share Napisano 3 Kwiecień 2011 Znalezisko jest jak najbardziej poważne.PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 4 Kwiecień 2011 Share Napisano 4 Kwiecień 2011 Pewnie berło Atylli, który gdzieś tu miał ukryć skarb w Sudetach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 4 Kwiecień 2011 Share Napisano 4 Kwiecień 2011 Nie chce mi się znowu o tym pisać bo mieliśmy dość burzliwą dyskusję na forum Thesaurus, ale moim zdaniem to jest część niemieckiego depozytu z 1945. Warto śledzić uważnie wiadomości czy przypadkiem w tym miejscu coś jeszcze nie wyjdzie;) PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talgo Napisano 5 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2011 nie ma tam chłopaków z Karpacza co by przybliżyli sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisek3d Napisano 8 Kwiecień 2011 Share Napisano 8 Kwiecień 2011 na razie żadnych potwierdzeń nie ma, muzeum bada więc znając życie troche im zejdzie, najparwdopodobniej jest to cześć jakiegos posągu figury Karkonosza( bądź Rzepióry, Rubezahla czy jak kto chcę go nazywać...), który stał w karpaczu i z czasem został rozpieprzony, laska w głowicy ma kryształ górski, który żadnym skarbem nie jest i jest powszechny w karkonoszach, wstępne datowanie laski to około 70 lat, jednak jest to badanie określone jako a oko" więcej raczej nie ma gdyz wykonane jest z drewna. Jak cos sie dowiem więcej to napiszę.PS. raczej nie jest to część, żadnego depozytu, gdyz pomijając wartośc estetyczna przedmiot ten nie jest w żaden sposób wartościowy( ani materialnie, ani historycznie)podobieństwo to laski gandalfa jest zaskakujące:D ale jak powszechnie wiadomo to na wizerunku Liczyrzepy ( z pocztówki) tolkien opisał gandalfa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 8 Kwiecień 2011 Share Napisano 8 Kwiecień 2011 Sprawę opisałem na forum Thesaurus, gdzie pokazałem też przykłady ikonografii Ducha Gór", ale w telegraficznym skrócie: Rozmawiałem z jedną z osób, które przeprowadzały badania makroskopowe i wiek okreslono na ich podstawie a nie a oko", jako +/- 100 lat. Jest to depozyt" w tym sensie, że posąg Ducha Gór zniknął po 1945 (niemal identyczny stoi dziś w Bensheim w Niemczech) i można przypuszczać, że został gdzieś ukryty. Jak najbardziej jest to więc znalezisko o dużym znaczeniu historycznym, przynajmniej dla Karpacza. Tolkien rzeczywiscie wzorował postać Gandalfa na karkonoskim Duchu Gór i dlatego w scenografii do filmu użyto znanych przykładów ikonograficznych, opartych na rysunkach Alana Lee czy Johna Howe. PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisek3d Napisano 8 Kwiecień 2011 Share Napisano 8 Kwiecień 2011 jesli badanie robiono makroskopem, to dokładniejszego okreslenia wieku nie nalezy sie juz spodziewać. Co do wartości historycznej...nie przesadzałbym byc moze regionalnie będzie to ciekawe odkrycie z tego co wiem juz wystapiono o wpisanie na liste zabytków ruchomych, co jest dośc dziwne skoro badan nie zakończono...) cpo do posągów ducha gór...było ich pełno, tak naprawde dalej jest ich pełno, obiekty rękodzieła miejscowych ludzi, stawiane na wielu ulicach jako punkty przyciągania turystów i zdzierania z nich forsy za zdjęcia. Co do depozytu, to nie bardzo widze powód chowania posągu ducha gór, nawet jesli był wyjątkowy, to w tamtych czasach nie przedstawiał większej wartości(chyba że posąg był starszy niz kostur).Warto byłoby przejrzec stare fotografie z karpacza w poszukiwaniu takiego posągu.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 8 Kwiecień 2011 Share Napisano 8 Kwiecień 2011 lisek3d - w swoim czasie nakopałem się depozytów i zdziwiłbyś się jakie rzeczy Niemcy potrafili zadołować:))Nie dziwię się, że wpisano erło" na listę zabytków bo wykonanie jest przednie i na pewno nie był to byle jaki posąg do zdzierania forsy za zdjęcia":)PozdrawiamVW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisek3d Napisano 11 Kwiecień 2011 Share Napisano 11 Kwiecień 2011 Cóż zostaje czekać na zakończenie badań, co do listy zabytków to jednak wydaje mi się powinni zaczekać aż będą miec pewność co do wieku, jak juz pisałem warto przejrzeć pocztówki z karpacza z czasów niemieckich w poszukiwaniu takiego posągu, jeśli był jakimś cudem rękodziała artystycznego to z pewnością się znajdzie na jakiejś.Co do depozytu czas pokaże...karpacz jest teraz kopany w kilku miejscach więc szansa, że coś wyjdzie niby jest, ale nie oczekiwałbym cudów.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisek3d Napisano 12 Kwiecień 2011 Share Napisano 12 Kwiecień 2011 W Muzeum Karkonoskim trwa konserwacja laski Ducha Gór, którą przypadkiem odnaleziono podczas prac ziemnych w Karpaczu. Muzealnicy datują wiek znaleziska na około 100 lat. Laska została wykonana z drewna, ma ponad 2,20 m długości a jej głowicę ozdobiono 19-centymetrowym kryształem górskim osadzonym w drewnianym koszyku." http://karpaczanie.socjum.com/blog/pokaz_wpis/679 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.