Skocz do zawartości

odkamieniacz z biedronki super na łuski

sidzok

Rekomendowane odpowiedzi

witam ostatnio kupiłem odkamieniacz w biedronce i dzisiaj pomyślałem żeby poeksperymentować i do słoika wsypałem trochę odkamieniacza wrzuciłem dwie łuski (mosin) i zalałem wrzątkiem i efekt jak dla mnie super!! (patrz foto)po wyjęciu przeczyściłem szczotką mosieżną! a co najlepsze ten odkamieniacz w biedronce kosztował tylko 39gr za 4 sztuki!!! wiec teraz bede nim czyscił łuski i może będzie też dobry na inne rzeczy. jesli ktoś jest chętny nim czyścić to zapraszam do biedronki:P na prawdę czyszczenie jest dużo bardziej przyjemne. na fotkach niżej w porównaniu z łuskami tylko czyszczonych szczotką do zębów z płynem do naczyń. Pozdrawiam

te łuski trzymałem ok 10 min i od czasu do czasu szczotką przejechałem i ładnie odchodził cały ten bród! blado czerwone wyszło tylko w paru miejscach gdzie były przeżarte a tak to reszta koloru złotego czysty mosiądz:) ale myślę, że jak jeszcze psiknąć wd40 to ta czerwień powinna trochę zniknąć!
Dużo lepiej się czyści i szybciej:)
i cena tego odkamieniacza tylko 39gr za 4sztuki więc myślę że się opłaca:) a jak się komuś nie podoba to nie musi tak czyścić! :P

mogłeś zapytać kiedy będą te odkamieniacze. a jak niema to kup najwyżej w innym sklepie inny odkamieniacz do czajników itp to jest to samo tylko może pare groszy więcej kosztować! ja na szczęście kupiłem 4sz po 4sz :) to mi na trochę wystarczy a teraz wrzuciłem dwie łuski od mausera i i łuske mannlicher za parę minut wrzucę foto jak wyglądało przed i po:)

po:) jedna łuska mausera się nie chciała doczyścić ale za to druga jak pięknie wyszła i nie ma osadu czerwonego:) ładnie się pokazały bicia (polska) i na dole łuski taki pierścień czyli łuska po raz drugi w użyciu

a tu zespoliłem pocisk mausera z łuską

zdjecie tak mi się podoba że chyba powinno trafić na ajpiękniejsze zdjęcia"
po moczeniu w odkamieniaczu czyszczone szczotką mosiężną

moim zdaniem efekt zadowalający:) pozdrawiam i tymczasem lecę bo kobita woła:)

nie ma składu pisze tylko, że produkt zawiera mieszaninę kwasów spożywczych.

powiem tak jest lekki odcień różowo-fioletowy na jednej łusce mauser-a i na mannlicher-ku ale jak na sucho się poleruje szczotką to ten kolorek znika. zaraz po wyjęciu z tego kwasu osad był na wszystkim taki różowy ale jak na sucho przeczyściłem szczotką to znikną (na niektórych zostało troche) ale np na tej łusce i pocisku co złożyłem nie ma w ogóle tego osadu tylko jest piękny złoty kolor:)

a ta jedna łuska mauser-a przed wrzuceniem do odkamieniacza już była czerwona i po wyjęciu tak jej zostało ale trochę się podczyściła. Myślę, że ten odkamieniacz jest dobry do czyszczenia wstępnego przed szczotką drucianą. Jak się dobrze wypoleruje to ten kolorek czerwonawy znika :)

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:aA1vGr-fVPEJ:www.libella.com.pl/var/files/261/pl/592.pdf+odkamieniacz+kamyk+sk%C5%82ad&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESjh1SA1C4U_HYnTK99ZXzP6eYU82b4RiF8PP1gLgkn-KPIA6iEVTCd-4zcw4INhBt4YL3kctViddOytWOBBbPr_KK3GPa3wfn7zrrgy53f_Fz6uqJSKcuBR-400pdbtLrv09imH&sig=AHIEtbRQ0b4DuvzOIO6t0LZlfLh0zcdgIQ

Ogólnie wszystko na kwasie nie nadaje się do czyszczenia mosiądzu itp,mniej lub bardziej zawsze cynk wytrawi.Ten znikający róż" to mi się zdaje,że wtarta warstewka mosiądzu że szczotki go zakamuflowała...

na pewno tez wam się trafiały takie łuski co ziemia już je zjadła i zmieniły kolor na czerwony i były słabe ogólnie. Do tego zmierzam, że efekt końcowy czyszczonej łuski zależy od jej stanu przed. Jak łuska będzie zdrowa(nie przetrawiona blacha taka jak ta na foto) to wtedy się ładnie wyczyści i nie będzie tego kolorku różowawego. a z takiej to już się chyba wiele nie da zrobić wrzucę ją za chwile do tego odkamieniacza bo sam jestem ciekaw co się stanie:)
Vis a ten znikający róż" to na pewno nie od szczotki:)

ja tu nalotu nie widzę jest ładny blady złoty kolor:)
na żywo to ładniej widać.
Moim zdaniem to czy zostaje nalot czy nie zależy od polerowania jak się wyczyści na sucho dobrze to będzie git!

wyszorowana w wodzie z płynem do naczyń szczotką widoczną na foto.
Na prawdę nie spodziewałem się takiego efektu, jak dla mnie dobrze wyczyściło. Moim zdaniem Łuska jest tak jakby mocniejsza(chodzi mi o materiał z jakiego jest wykonana) jak ktoś wykopywał takie czerwone łuski to wie jakie one są słabe i kruche a teraz po tym zabiegu git:) (pewnie myślicie,że głupoty pisze ale tak jest)

Może kogoś przekonałem do tej metody:) bo opisałem się jak głupi i mam nadzieję, że nie na marne!
jak komuś się chce to niech poeksperymentuje na łuskach na których mu nie zależy(dużo nie straci a może się przekonać)

to już tyle z mojej strony pozdrawiam SiDżOk:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie