wojlomza Napisano 25 Marzec 2011 Autor Napisano 25 Marzec 2011 Witam serdecznie. Posiadam proximę i mam małe problemy z jej poznaniem. Mianowicie posiadam ją od października ubiegłego roku i chodziłem po lesie, pracowała stabilnie. W tym roku mrozy puszczają i chciałem polatać po polach. Zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Piszczy co 2 sekundy, jak kopię to sygnał ginie. Ustawienia dynamik, dys -25 +90 czułość 30 i mam właśnie piszczenie w granicach od 80 w górę sygnał jednorodny jednak jak kopię to nic nie ma a sygnał ginie i tak dalej i tak dalej. Co jest nie tak?
Mazow Napisano 25 Marzec 2011 Napisano 25 Marzec 2011 A nie wszedłeś kolego na rdzawe pole?.Po ruszeniu najmniejszego rdzawego elementu sygnał może zaginąć.Nie miałem jeszcze takiego zdarzenia, więc nie potrafię tego racjonalnie wyjaśnić.Może producent się wypowie.Pozdrawiam,Mazow
margor Napisano 25 Marzec 2011 Napisano 25 Marzec 2011 Mi też czasami podobnie wariowała np. w lesie przy temperaturze od ok minus pięciu do zera. Zmniejszałem czułość, zmieniałem dyskryminację aż wreszcie pomogła zmiana częstotliwości na trochę niższą...
samulb Napisano 25 Marzec 2011 Napisano 25 Marzec 2011 Częstotliwość ustaw 6622, i nie zmniejszaj czułości ustaw na max 39, musi być stabilna. Natomiast dyskryminacja może być -25 tylko gdy będziesz miał sygnał zanikający obniż dyskryminację na -90 najprawdopodobniej odezwie się wtedy jako złom. Sygnały początkowo powyżej +80, a następnie zanikające po kopnięciu ziemi to przeważnie głębokie zardzewiałe żelazo, i po ruszeniu ziemi sygnał spada poniżej dyskryminacji i dlatego jest cisza. I wolniej przemiataj, jeśli jest dużo złomu to wykrywka nie nadąża z analizowaniem wszystkich sygnałów.
fidzir Napisano 26 Marzec 2011 Napisano 26 Marzec 2011 może gdzieś w pobliżu są linie wysokiego napięcia u mnie był ten sam problem,a może proximy już tak mają,,mi jak popiskiwal zjerzdzalem z czulości i bylo ok...obecnie mam argo i nic takiego nie występuje..
wojlomza Napisano 26 Marzec 2011 Autor Napisano 26 Marzec 2011 Dziękuje za porady, szykuje się ładny dzionek więc trochę pokombinuję. Miłego kopania.
SHarky Napisano 27 Marzec 2011 Napisano 27 Marzec 2011 WitamJa także zauważyłem ostatnio iż po odpuszczeniu zimy a szczególnie w lesie zauważalne są dosyć silne sygnały ,,duchy,,. Zmniejszenie czułości niewiele dało..
samulb Napisano 27 Marzec 2011 Napisano 27 Marzec 2011 SHarky, nie zmniejszaj czułości. Kupując wykrywacz napewno kierowałeś się tym jaki ma zasięg, a teraz świadomie go ograniczasz. Przeczytaj dokładnie mój post powyżej. I nie kopcie od razu głebokiego dołka, stopniowo po pół sztycha. Małe przedmioty mogą być płytko i dawać sygnał duch, a kopiąc odrazu duży dołek może wam wpaść głebiej i wykrywka już go nie widzi. Pomaga wtedy rozkopanie na boki tak żeby do dołka weszła sonda.
SHarky Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 <do samulb>Akurat właśnie miałem takie wrażenie co do koopania jak opisujesz...Bardzo możliwe. Następnym razem dokładnie się upewnie co do tego, a szczególnie iż na tamtym terenie było sporo drobnych odłamków altyleryjskich.
samgnus Napisano 28 Marzec 2011 Napisano 28 Marzec 2011 Nie jestem ekspertem w tej kwestii(podobnie jak w wielu innych...:)) ),ale z tego,co wiem i czytam,ta przypadłość jest częsta w tym temacie.Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.