Skocz do zawartości

Co robię nie tak? Proxima

wojlomza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie. Posiadam proximę i mam małe problemy z jej poznaniem. Mianowicie posiadam ją od października ubiegłego roku i chodziłem po lesie, pracowała stabilnie. W tym roku mrozy puszczają i chciałem polatać po polach. Zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Piszczy co 2 sekundy, jak kopię to sygnał ginie. Ustawienia dynamik, dys -25 +90 czułość 30 i mam właśnie piszczenie w granicach od 80 w górę sygnał jednorodny jednak jak kopię to nic nie ma a sygnał ginie i tak dalej i tak dalej. Co jest nie tak?
Napisano
A nie wszedłeś kolego na rdzawe pole?.
Po ruszeniu najmniejszego rdzawego elementu sygnał może zaginąć.
Nie miałem jeszcze takiego zdarzenia, więc nie potrafię tego racjonalnie wyjaśnić.
Może producent się wypowie.
Pozdrawiam,
Mazow
Napisano
Mi też czasami podobnie wariowała np. w lesie przy temperaturze od ok minus pięciu do zera. Zmniejszałem czułość, zmieniałem dyskryminację aż wreszcie pomogła zmiana częstotliwości na trochę niższą...
Napisano
Częstotliwość ustaw 6622, i nie zmniejszaj czułości ustaw na max 39, musi być stabilna. Natomiast dyskryminacja może być -25 tylko gdy będziesz miał sygnał zanikający obniż dyskryminację na -90 najprawdopodobniej odezwie się wtedy jako złom. Sygnały początkowo powyżej +80, a następnie zanikające po kopnięciu ziemi to przeważnie głębokie zardzewiałe żelazo, i po ruszeniu ziemi sygnał spada poniżej dyskryminacji i dlatego jest cisza. I wolniej przemiataj, jeśli jest dużo złomu to wykrywka nie nadąża z analizowaniem wszystkich sygnałów.
Napisano
może gdzieś w pobliżu są linie wysokiego napięcia u mnie był ten sam problem,a może proximy już tak mają,,mi jak popiskiwal zjerzdzalem z czulości i bylo ok...obecnie mam argo i nic takiego nie występuje..
Napisano
Witam
Ja także zauważyłem ostatnio iż po odpuszczeniu zimy a szczególnie w lesie zauważalne są dosyć silne sygnały ,,duchy,,. Zmniejszenie czułości niewiele dało..
Napisano
SHarky, nie zmniejszaj czułości. Kupując wykrywacz napewno kierowałeś się tym jaki ma zasięg, a teraz świadomie go ograniczasz. Przeczytaj dokładnie mój post powyżej. I nie kopcie od razu głebokiego dołka, stopniowo po pół sztycha. Małe przedmioty mogą być płytko i dawać sygnał duch, a kopiąc odrazu duży dołek może wam wpaść głebiej i wykrywka już go nie widzi. Pomaga wtedy rozkopanie na boki tak żeby do dołka weszła sonda.
Napisano
<do samulb>
Akurat właśnie miałem takie wrażenie co do koopania jak opisujesz...Bardzo możliwe. Następnym razem dokładnie się upewnie co do tego, a szczególnie iż na tamtym terenie było sporo drobnych odłamków altyleryjskich.
Napisano
Nie jestem ekspertem w tej kwestii(podobnie jak w wielu innych...:)) ),ale z tego,co wiem i czytam,ta przypadłość jest częsta w tym temacie.
Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie