Skocz do zawartości
  • 0

nietypowy mannlicher

szczurek_1979

Pytanie

Napisano

witam... porządkując skarby zaciekawiła mnie ta łuska. Miała tak jakby ścięty pocisk i na pierwsze skojarzenie pomyślałem że to jakiś może nieśmiertelnik lub coś w tym guście. jakież było moje zdziwienie jak po rozebraniu okazało się że jest to coś innego. I właśnie pytanie do was bardziej doświadczonych, co to właściwie jest?

niby standardowy mannlicher z biciami ze stycznia 1914 r, producent BMF... zamiast pocisku ewidentnie koreczek miedziany, następnie mocno ubity filc lub zwietrzała wełna strzelnicza i dziwny nie określony wałeczek wyglądający na plastik... zaraz w następnych fotkach pokarzę.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i taka właśnie laseczka" niby plastikowa była w środku. Był jeszcze niby filc ale się rozleciał. Sam korek i łuska były ładnie dopasowane i szczelne.

co to może być? do czego taki ewentualny nabój służył? Myślałem że to jakiś nieśmiertelnik. jak bym wiedział ze to nabój to bym tego nie tykał nawet i zostało by w lesie...
pozdrawiam
szczurek

Napisano
wydaje mi się że to pojemnik" na jakieś pisadło, a ta laseczka wygląda na kretkę świecową. Wojak pewnie nią listy pisał w okopach i trzymał w łusce by się nie połamała.
Napisano
Już tu się wykasztaniałem na ten temat,choć głowy bym za to nie dał,iż mam 100% racji co do konkretnego przeznaczenia tegoż przypadku... http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=669793

Ta laseczka" to najpewniej pałeczka prochu nitrocelulozowego,potem szła przybitka i zaślepka.

Pozdro.
Napisano
wiesz Ave że też mi to przez myśl przeszło... ale sprawdziłem czy owa kredka jeszcze działa... niestety to raczej nie kredka, po próbie pisania na kartce papieru nie został żaden ślad a kawałeczek tego czegoś się ukruszył. Tknięty przezornością sprawdziłem czy ten okruszek się będzie palił i spalił się i to dość mocno i gwałtownie. Także przypuszczam że jest to jakiś rodzaj prochu, oczywiście reszta została natychmiast z utylizowana...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie