Skocz do zawartości

Przyczółek warecko-magnuszewski

MilKam88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Według źródeł niemieckich tylko dnia 1 sierpnia 1944 niemieckie lotnictwo zniszczyło (zatopiło) nie mniej niż 29 szt. wyładowanych do pełna ludźmi i sprzętem promów(?), przeprawiających się przez Wisłę na wysokości Magnuszewa.
Napisano
Tak spytałem bo osobiście nigdy nie widziałem tam nikogo z wykrywką :-) Czytałem, że teren już bardzo przeszukany itp. Ale mam nadzieję i wierzę, że jeszcze coś ciekawego można wyjąć tylko trzeba szukać i mieć odrobinę szczęścia. Ogólnie to znalazłem kilka fantów, ale szału nie ma :-) Za to dużo dołów, łusek i odłamków. O tych wysadzonych promach to nie wiedziałem :-0 ciekawe.
Napisano
to jak przyczółek to i ja się dołączę,oj trzeba się nalatac za fantami,najeździc samochodami i nabiegac z wykrywkami by nie wracac z pustymi rękami he he he:) a o tym to kolega Thomson Ci opowiedziec trochę może bo zgarnia wszystkie fanty z przyczółka ;)
Napisano
ps. on nie wraca z pustymi rękami, więc przyklej się do kolegi Thomsona to zapewne już nic na przyczółku nie zostanie:)
Napisano
jak ja chciałem tyle razy się z Tobą ustawić to zawsze coś ci wypadało,a tu widzę że szukasz nowych znajomości, no ładnie.

ps:no wiadomo że to w jakimś sensie jest poprawianie ale zapewne i nie tylko hehehe, nie cygań masz tam swoje miejscówki od lat i wiadomo kto Ci w tym pomaga...odezwał byś się na gadulcu,a nie nic się nie chwalisz.
Napisano
Odezwałbym się z chęcią tylko ciężko Cie tam spotkać.
Co do samych wyjazdów to wiesz jak było. Jak mi pasowało to Tobie nie. Jak coś to ja do końca tygodnia mam wolne i z chęcią możemy gdzieś wyskoczyć.
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam ! Mam dwa pytania czy na przyczółku, zeszłoroczna powódź utrudnia poszukiwania czy naniosło tak jak w moich okolicach 1 metr piachu , czy brzeg wygląda w miarę tak samo? Oraz czy ktoś z was posiada mapę wojskową tego rejonu jeżeli tak to poproszę na maila maciek.tyszka@wp.pl .

Z góry dziękuję.
  • 1 month later...
Napisano
Witam kolegów, mam prośbę czy posiada ktoś z Was jakieś opracowania, materiały, tudzież jakąkolwiek wiedzę na temat ofensywy styczniowej 1945 która wyszła z pod przyczółka, interesują mnie głównie zagadnienia z których rejonów i w jakim kierunku wyszła ofensywa i jakie dywizje niemieckie stacjonowały na pierwszym rzucie, z jakimi jednostkami w pierwszej linii starli się Rosjanie. Z góry dziękuję za pomoc. Nadmieniam, że nie liczę oczywiście na rozpisywanie się na ten temat ale jakieś książkowo- opracowaniowe" wskazówki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie