Skocz do zawartości
  • 0

łuski mannlicher, mauser i jakaś nie okreslonego typu

szczurek_1979

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam podłącze sie do tematu i zapytam o łuskę którą znalazłem wczoraj

dł. 50mm
szer.ok. 10mm ( podaje ok. bo jest strasznie ogarnięta rdzą)

niestety nie widać bić na dole , natomiast ma otwór wylotowy w kształcie sześcioramiennej gwiazdy

jeśli szczegóły są wystarczająco przedstawione to proszę o wskazówkę co to może być a i czy jest jakiś magiczny środek na pozbycie sie tej rdzy :) ?

pozdrawiam
Napisano
ta pierwsza to mannlicher (najprawdopodobniej)
na godzinie 12 - miesiąc produkcji
na godz 3 -ostatnie cyfry roku w twoim to bedzie 1888r??
na godz 6 - znak producenta -Georg Roth, Wiedeń
ma godz 9 - pierwsze dwie cyfry roku
patrz pod tym linkiem co dałem to znajdziesz pzdr
Napisano

To może być:
7,62x39 Kasznikow
http://www.municion.org/762x39/762x39_1.htm
lub
7,62x54R Mosin
http://www.municion.org/762x54r/762x54r.htm

I bardziej ten pierwszy - najczęściej spotykany w wersji stalowej

Co do czyszczenia najlepiej odrazu wyżucić i nie marnować czasu, jeszcze się tego złomu nazbierasz .... ewentualnie eletkroliza (choć pewnie nic z łuski nie zostanie) lub szczota druciana.

Napisano
P132 - Metallwerke Wandhofen GmbH de Schwerte, Niemcy
S* - mosiądz o zawartości 72% miedzi
18 - numer serii produkcyjnej
38 - rok prod. 1938

http://www.municion.org/792/792x57_03.htm
Napisano
szyjka tam gdzie był pocisk się rozpadła bo pociski w mannlicher-ach bardzo rdzewiały i się rozpychały i dlatego jest taka rozwalona:) w tej sytuacji chyba nie można dać foto denka:P dobrze rozumuje??

sorry że się tak rozwlekłem i nie dałem w jednym poscie ale ja mam takie napady myślenia pozdrawiam
Napisano
nic nie szkodzi sidzok... bicia na denku łuski są bardzo mało czytelne, gdyby były lepsze zrobił bym fotkę a tak jest tylko odwzorowanie na kartce :( łuska wygląda bardzo podobnie do mannlichera ale jednak są różnice i dlatego mnie zaciekawiła. Szczyt łuski mimo że z kancerowany to jednak wydaje się być lekko zwężający ale prosty bez typowego zagiecia linii łuski. Sama data a raczej cyfry jej końcówki 88" mnie zaciekawiły a ponadto charakterystyczne kółeczko, mniej więcej na godz.7 świadczy chyba o powtórnej elaboracji

a jeżeli ci sidzok chodzi o to że sam pocisk mocno korodował i rozsadzał szyjkę łuski to faktycznie tak jest ale denko łuski z biciami jeżeli nie było w stalowym ładowniku to moim zdaniem zachowuje się najładniej i najwyraźniej ze wszystkich łusek kopanych na moich terenach...

Z takiej małej łuseczki taka ciekawostka zagwozdka się zrobiła ;)
Napisano
Hej koledzy podłącze sie do tematu. Wykopałem ostatni łuski z takimi biciami i za czorta nie moge ich znależć
V.L.35 19 37 HL
Napisano
no co prawda to prawda:) mannlicher-y są najbardziej czytelne! w moich terenach też(małopolska)
No ciekawostka dobra:P pozdrawiam SiDżOk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie